Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od czasu do czasu, po przejrzeniu papierów, nachodzi mi ochota na sprawdzenie przepisów umieszczonych w gazetkach sklepowych, tzn. takich, które mają na celu promocję towarów tego sklepu. Tym razem w oko wpadła mi zupa krem z pomidorów, bo pomidorówki jako takiej dawno nie jadłam, a akurat miałam dzień eksperymentów kulinarnych ;) Przepis pochodzi z gazetki marketu ASDA, wielkanocnej edycji ;) Sama zupa jest w smaku inna niż tradycyjna pomidorówka, ma fajną odrobinkę pikanterii i z talerza znika w oka mgnieniu :) Polecam!

Składniki


1kg pomidorów "z gałązką"
1 duża lub 2 małe czerwone papryki
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy
1 duży ziemniak (wg przepisu 175g. wyszedł mi jeden średni + 1 mały ;))
1 warzywna kostka rosołowa
4 łyżki stołowe ketchupu
4 łyżki stołowe słodkiego sosu chilli (ja dałam 3, bo nie lubię zbyt ostrych dań)
1 łyżka stołowa octu balsamicznego




Sposób przyrządzenia



  1. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić paprykę w ćwiartki, cebulę pokroić w łódeczki/ósemki.
  2. Piekarnik nagrzać na 200C/180C z nawiewem lub na 6 w piekarnikach "stopniowych" :)
  3. Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki i przepołowić. Ja usunęłam również tą twardą część pomidora.
  4. Połówki pomidora rozłożyć na blasze wnętrzem do góry, paprykę rozłożyć skórką do góry, wyłożyć również cebulę.
  5. "Opędzlować" pomidory i cebulę oliwą (ja po prostu je ochlapałam ;))
  6. Wstawić blachę z warzywami do piekarnika, na 50 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną, a niektóre zbrązowieją na krawędziach.
  7. W międzyczasie, oczekując na pieczone warzywa, obrać ziemniaka, zalać 500ml wody, wrzucić kostkę rosołową. Zagotować, po zagotowaniu wody trzymać na małym ogniu ok. 15 minut. Zdjąć z palnika.
  8. Wyjąć warzywa z piekarnika, poczekać aż lekko przestygną
  9. Spróbować obrać paprykę ze skórki - mi poszło to średnio :P
  10. Bulion z ziemniakami umieścić w większym naczyniu, dodać do nich warzywa z blachy. Zmiksować blenderem na gładko.
  11. Dodać ketchup, sos chilli i ocet balsamiczny. Wymieszać.
  12. Podgrzać.
  13. Podawać w miseczkach i/lub kubkach.
Smacznego!





Przepisy z tych kategorii

1

Pyszna paprykowa zupa-krem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Papryki faszerowane ryżem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Wieprzowina QAFP z jesiennymi…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Cukinia faszerowana kaszą jag…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Węgierska zupa gulaszowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wołowina z woka z papryką na o…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

Markizy kokosowe na przyjęcie…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Ciasteczka "mocca"

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Tarta a'la barszcz zabielany z…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Śniadaniowe rogaliki z dżemem…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Drożdżowa gwiazda z nutellą (d…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

2

Schab ze słoika w pikantnej pa…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity