Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od czasu do czasu, po przejrzeniu papierów, nachodzi mi ochota na sprawdzenie przepisów umieszczonych w gazetkach sklepowych, tzn. takich, które mają na celu promocję towarów tego sklepu. Tym razem w oko wpadła mi zupa krem z pomidorów, bo pomidorówki jako takiej dawno nie jadłam, a akurat miałam dzień eksperymentów kulinarnych ;) Przepis pochodzi z gazetki marketu ASDA, wielkanocnej edycji ;) Sama zupa jest w smaku inna niż tradycyjna pomidorówka, ma fajną odrobinkę pikanterii i z talerza znika w oka mgnieniu :) Polecam!

Składniki


1kg pomidorów "z gałązką"
1 duża lub 2 małe czerwone papryki
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy
1 duży ziemniak (wg przepisu 175g. wyszedł mi jeden średni + 1 mały ;))
1 warzywna kostka rosołowa
4 łyżki stołowe ketchupu
4 łyżki stołowe słodkiego sosu chilli (ja dałam 3, bo nie lubię zbyt ostrych dań)
1 łyżka stołowa octu balsamicznego




Sposób przyrządzenia



  1. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić paprykę w ćwiartki, cebulę pokroić w łódeczki/ósemki.
  2. Piekarnik nagrzać na 200C/180C z nawiewem lub na 6 w piekarnikach "stopniowych" :)
  3. Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki i przepołowić. Ja usunęłam również tą twardą część pomidora.
  4. Połówki pomidora rozłożyć na blasze wnętrzem do góry, paprykę rozłożyć skórką do góry, wyłożyć również cebulę.
  5. "Opędzlować" pomidory i cebulę oliwą (ja po prostu je ochlapałam ;))
  6. Wstawić blachę z warzywami do piekarnika, na 50 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną, a niektóre zbrązowieją na krawędziach.
  7. W międzyczasie, oczekując na pieczone warzywa, obrać ziemniaka, zalać 500ml wody, wrzucić kostkę rosołową. Zagotować, po zagotowaniu wody trzymać na małym ogniu ok. 15 minut. Zdjąć z palnika.
  8. Wyjąć warzywa z piekarnika, poczekać aż lekko przestygną
  9. Spróbować obrać paprykę ze skórki - mi poszło to średnio :P
  10. Bulion z ziemniakami umieścić w większym naczyniu, dodać do nich warzywa z blachy. Zmiksować blenderem na gładko.
  11. Dodać ketchup, sos chilli i ocet balsamiczny. Wymieszać.
  12. Podgrzać.
  13. Podawać w miseczkach i/lub kubkach.
Smacznego!





Przepisy z tych kategorii

Pizza z chorizo, papryką i serem manchego

Pizza z chorizo, papryką i ser…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Szaszłyki 'hiszpańskie'

Szaszłyki 'hiszpańskie'

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Sałatka kukurydziano śledziowa z sałatą lodową

Sałatka kukurydziano śledziowa…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Sajgonki na zimno

Sajgonki na zimno

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Kurczak w mleku kokosowym
1

Kurczak w mleku kokosowym

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Papryka faszerowana mięsem z indyka i kaszą gryczaną w sosie pomidorowym

Papryka faszerowana mięsem z i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Ciasto cytrusowe na białkach

Ciasto cytrusowe na białkach

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Batony owsiane z masłem orzechowym
1

Batony owsiane z masłem orzech…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami

Ciasto fasolowe z czekoladą i…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Szarlotka z różą

Szarlotka z różą

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Gulasz z warzywami babci Jadzi
1

Gulasz z warzywami babci Jadzi

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Mini Pavlova z musem czekoladowym

Mini Pavlova z musem czekolado…

ilovebake ilovebake
I Love Bake