Zupa krem z pieczonej marchewki i dyni

Zupa krem z pieczonej marchewki i dyni

Możecie mieć wrażenie, że dynię jemy codziennie i w zasadzie … niewiele się byście pomylili. Faktycznie jesienią dynię robię wyjątkowo często, uwielbiam jej uniwersalność. To taki kuchenny kameleon, zmienia się w zależności od dodatków, z jakimi ją połączymy.

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonej marchewki i dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejsza zupa to mix właśnie ulubionej dyni i wielokrotnie tu przeze mnie zachwalanych pieczonych warzyw. Bo pieczone warzywa mają wyjątkowy, głęboki smak. Marchewka staje się przesłodka, a przyrumienione jej kawałki nadają potrawom cudowną głębię smaku.

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonej marchewki i dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonej marchewki i dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa krem z pieczonej marchewki i dyni

Agata, 25 października 2013

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonej marchewki i dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Marchewki obierz, pokrój w ok. 3 cm kawałki (nie muszą być idealnie równe), cebulę pokrój na ósemki. Warzywa skrop oliwą, posyp tymiankiem i solą, wymieszaj. Przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz w temp. 180 oC, co jakiś czas mieszając, aż staną się zarumienione i miękkie w środku. Zajmie to co najmniej 40 minut.

Do dużego garnka włóż pokrojoną na kawałki dynię (gatunek hokkaido zupełnie się rozgotowuje, nie trzeba zdejmować z niego skóry). Zalej małą ilością wody i duś do miękkości.

Dodaj do niej upieczoną marchewkę i cebulę, całość zmiksuj dodając tyle bulionu (wody), by uzuskać kremową konsystencję. Przypraw do smaku pastą curry i solą. Przed podaniem wierzch skrop oliwą.

Kategorie przepisów