Zupa krem z pieczonego kalafiora z prażoną cieciorką





- kalafior - marchewka - dwie małe pietruszki - kawałek selera - kawałek pora - 4 ząbki czosnku - oliwa - sól, pieprz - bulion (dla leniwych bulionetka) - mała śmietana (lub jogurt naturalny) - puszka cieciorki - curry, słodka papryka - łyżka tahini - natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Dzielimy kalafiora na małe różyczki, pietruszkę, selera i pora kroimy na duże kawałki, układamy to na blaszce, dokładamy czosnek w łupinie, polewamy wszystko oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Ciecierzycę mieszamy z oliwą, curry, słodką papryką, solą i pieprzem, wykładamy na papier do pieczenia, wkładamy razem z warzywami na 20-25 minut. W czasie pieczenia można zamieszać. Upieczone warzywa wrzucamy do bulionu lub wrzątku z bulionetką, powinno być go tyle, żeby nie przykrywał warzyw, bo zupa będzie za rzadka. Gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy łyżkę tahini, śmietanę i miksujemy. Podajemy z posiekaną natką i prażoną ciecierzycą.