Zupa krem z pieczonego kalafiora i jarmużu

Zupa krem z pieczonego kalafiora i jarmużu

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonego kalafiora i jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa krem z pieczonego kalafiora i jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczone warzywa to inna jakość, są tak pełne smaku, że aż słodkie. Doskonale nadają się więc jako baza do rozgrzewającej zupy-kremu.

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonego kalafiora i jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa krem z pieczonego kalafiora i jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja propozycja to mieszaka kalafiora i jarmużu, typowo jesiennej (pełnej żelaza!) zieleniny.

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonego kalafiora i jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa krem z pieczonego kalafiora i jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupę zabielić można śmietanką i przygotować na bazie rosołu lub w wersji wegańskiej- na warzywnym bulionie (tu filmik, jak go najczęściej przyrządzam- w prawdzie tematyka inna, ale ściąga dobra;)

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonego kalafiora i jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa krem z pieczonego kalafiora i jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcja na 4 porcje.

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonego kalafiora i jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Kalafior pokrój na ok. 2 cm plastry. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i piecz do zarumienienia ok. 15 minut w temp. 200 oC.

Na dnie garnka o grubym dnie zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj kolendrę.

Upieczony kalafior włóż razem z jarmużem do garnka z cebulką, zalej bulionem (płyn powinien tylko przykryć składniki). Gotuj kilka minut. Zblenduj na gładki krem, dodaj śmietankę,połącz i dopraw do smaku. Podawaj np. z groszkiem ptysiowym, oprószoną świeżo mielonym pieprzem.

Kategorie przepisów