Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki
Jeśli lubicie zupy-kremy, to koniecznie musicie spróbować tego kremu z marchwi i pieczonej papryki. Jest lekko słodki, ale za to aromatyczny, korzenny. Ja lubię go jeszcze doprawić szczyptą pieprzu kajeńskiego. Ten krem z marchwi i pieczonej papryki nie tylko ma wyjątkowy smak to jeszcze pięknie się prezentuje na talerzu :-)
Zupa krem z marchwi i pieczonej paprykiSkładniki (na 4 porcje):
- 4 papryki (czerwone lub pomarańczowe)
- 1 kg marchwi
- 1 czerwona cebula
- 100 g masła
- pół łyżeczki kminu mielonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- pół łyżeczki papryki
- 500-600 ml bulionu
- sól, pieprz
- olej Kujawski czosnkowy – do skropienia
- orzeszki piniowe do dekoracji (opcjonalnie)
1. Paprykę umyć, osuszyć i położyć na blaszkę. Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 30 minut, w między czasie kilka razy ją odwracać, żeby opiekła się ze wszystkich stron. Po wyjęciu blaszkę przykryć folią i przykryć ściereczką. Zostawić do przestudzenia a następnie ściągnąć z papryki skórkę i oczyścić z nasion.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i 2-3 minuty podsmażać cebulę a następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Dodać przyprawy i dusić wszystko około 10-15 minut. Dodać obraną paprykę. Następnie dolać gorącego bulionu i gotować wszystko aż marchewka będzie miękka. Zmiksować. Podawać posypane stostowanymi orzeszkami piniowymi i polane kilkoma kroplami czosnkowego oleju Kujawskiego.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF