Zupa-krem z kukurydzy

Zupa-krem z  kukurydzy

Zdjęcie - Zupa-krem z  kukurydzy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5 kolb kukurydzy

1 średni ziemniak - pokrojony w drobna kostkę

średnia, słodka cebula - pokrojona w drobną kostkę

2 ząbki czosnku

3 łyżki masła (wzięłam klarowane)

3 łyżki mąki - najlepiej kukurydzianej (pominęłam)

śmietanki 18%

pół litra bulionu drobiowego i mięso z kurczaka

sól i pieprz do smaku

 Zaczęłam od ugotowania kukurydzy. Kolby włożyłam do garnka z wodą (woda musi zakrywać kukurydzę) i doprowadziłam do wrzenia - zmniejszyłam moc i gotowałam około 5 minut pod przykryciem. Wyjęłam kukurydze (zachowując wodę) i odłożyłam do przestygnięcia.

W garnku o grubym dnie roztopiłam masło i podsmażyłam na nim cebulę z ziemniakiem. następnie dodałam ziarna kukurydzy zeskrobane z kolb. Podsmażyłam wszystko razem. Następnie dodałam pół litra bulionu i pół litra wody z gotowania kukurydzy. Wymieszałam i zagotowałam. Do zupy dodałam gotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę. Dodałam pieprzu i soli do smaku i gotowałam na małym ogniu ok 10 minut.

Teraz czas na zmiksowanie zupy - można przelać ją do stojącego blendera albo użyć ręcznego.

Po zmiksowaniu znów zagotowałam zupę, zmniejszyłam ogień i dodałam śmietanki - kilka minut podgrzewała, ale nie gotowałam. Można jeszcze na koniec dodać przypraw, ale ostrożnie.

Gotowe.

Kategorie przepisów