Zupa – krem z koprem włoskim ( fenikułem )

Zupa – krem z koprem włoskim ( fenikułem )
Pyszna zupa z koprem włoskim, porem i ziemniakami, doprawiona bazylią i tymiankiem. Zupa bardzo kremowa i aromatyczna, podana z grzankami, może służyć za samodzielne danie Bardzo polecam, sprawdzi się na rodzinny obiad i na poczęstunek dla gości

Zdjęcie - Zupa – krem z koprem włoskim ( fenikułem ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • duża bulwa kopru włoskiego
  • 1 por ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 1 cebula
  • 2 większe ziemniaki
  • 1, 5 litra bulionu ( u mnie na kawałku szyi indyka
  • po łyżeczce suszonego tymianku i bazylii
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • oliwa
  • sól i pieprz
Do podania
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • posiekany szczypiorek
  • wiórki z cytryny
Koper włoski dokładnie czyszczę, odcinam wystające łodyżki i kroję na plasterki, a następnie w paski. Cebulę obieram i kroję w piórka. Z pora usuwam wierzchnie liście i kroję na plasterki. Ziemniaki obieram i kroję w większą kostkę. Do bulionu dodaję pokrojone ziemniaki i gotuję na małym ogniu. Na dużej patelni, rozgrzewam 3 łyżki oliwy, dodaję pokrojony koper włoski, por i cebulę. Wszystko smażę, często mieszając, około 5 minut. Podsmażone warzywa, dodaję do bulionu. Dodaję zioła i nasiona kopru, wszystko gotuję około 30 minut. Zupę miksuję na gładki krem i doprawiam do smaku. Osoby, które lubią treściwsze zupy – kremy, mogą zagęścić zupę serkiem topionym, słodką śmietaną lub mascarpone. Zupę podaję z grzankami, posiekanym szczypiorkiem i wiórkami cytryny. Smacznego

Zdjęcie - Zupa – krem z koprem włoskim ( fenikułem ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów