Zupa krem z grzybów leśnych

Zupa krem z grzybów leśnych

Zdjęcie - Zupa krem z grzybów leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa krem z grzybów leśnych z dodatkiem chrupiących grzanek oraz kleksem oleju Kujawskiego LEN tłoczonego na zimno to głęboki smak grzybów o aksamitnej konsystencji. Olej Kujawski Len wprowadzony do diety urozmaica smak potrawy, a także wzbogaca ją w szereg substancji odżywczych 🙂

Składniki na zupę krem z grzybów leśnych (suszonych)

  • 40 g suszonych grzybów + 300 ml gorącej wody
  • 30 g korzenia pietruszki
  • 50 g marchewki
  • 50 g korzenia selera
  • 250 g ziemniaków
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 litr bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 Ziarna
  • 1 mała cebula
  • 60 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

  • 5 łyżeczek oleju Kujawskiego LEN tłoczonego na zimno
  • grzanki
  • natka pietruszki

Zdjęcie - Zupa krem z grzybów leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak przygotować kremową zupę z grzybów leśnych?

Suszone grzyby leśne wypłukać pod bieżącą wodą, zalać w miseczce wrzątkiem i odstawić na 30 min.

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju Kujawski 3 Ziarna.

Do garnka wlać namoczone grzyby wraz z wodą, dodać obrane warzywa pokrojone w mniejsze kawałki, dolać bulion, ziele angielskie, liście laurowe, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz podsmażoną na oleju cebulę. Całość na zupę krem z suszonych grzybów leśnych gotować przez ok. 1 godz, aż suszone grzyby będą miękkie.

Z garnka wyjąć liście laurowe oraz ziele angielskie i całość bardzo dokładnie zmiksować. Dodać śmietankę do kremowej zupy z grzybów leśnych i wymieszać. Doprawić do smaku.

Zupękrem z grzybów leśnych podawać polaną olejem Kujawskim LEN tłoczonym na zimno, posypaną grzankami i natką pietruszki.

Liczba porcji: 5

Czas przygotowania: 2 godz.

Stopień trudności: łatwe

Kategorie przepisów