Zupa – krem z grzybów leśnych

Zupa – krem z grzybów leśnych

Zdjęcie - Zupa – krem z grzybów leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa grzybowa , a właściwie krem z grzybów leśnych to u mnie danie obowiązkowe jesienią, choć nie tylko. Na grzybach w tym roku nie byłam, ale zakupiliśmy trochę ładnych okazów. Na życzenie mojej Drugiej Połowy była zupa. Aromatyczna, kremowa i delikatna. Polecam.

SKŁADNIKI:
1 litr bulionu grzybowego
kilka suszonych grzybów
1 mała cebulka
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
100 g kurek
300 g grzybów leśnych
kilka listków świeżego rozmarynu
sól i pieprz
kilka łyżek słodkiej śmietanki

Suszone grzyby zalej 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw na pół godziny.
Cebule obierz i pokrój w kostkę.
Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku do zupy rozgrzej 1 łyżkę oliwy wraz z 1 łyżką masła. Wrzuć cebulkę i zeszklij, wrzuć grzyby. Wymieszaj i lekko przesmaż. Grzyby zalej bulionem grzybowym, dodaj suszone grzyby razem z wodą w której się moczyły. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 40 minut.
Po tym czasie zupę zmiksuj, dopraw do smaku i zapraw śmietanką.
Jeśli jest zbyt rzadka dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody.
Doskonale smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

SMACZNEGO icon smile Zupa   krem z grzybów leśnych

Zdjęcie - Zupa – krem z grzybów leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów