Zupa krem z dyni
 
            Niezwykle delikatna i kremowa zupa krem z dyni to idealna propozycja dania w ponure i coraz chłodniejsze jesienne dni. Wspaniale rozgrzewa, jest bardzo szybka w przygotowaniu, a przy tym smaczna i zdrowa. 100 g zawiera ok. 27 kcal, jest bogata w witaminy i cenne składniki mineralne tj.potas, fosfor, wapń czy żelazo. W kuchni znalazła zastosowanie w wielu potrawach m.in wykorzystywana jest do przygotowania wspaniałych zapiekanek, zup czy nawet konfitur. 
  
 
 
 Składniki:
 (na 6 porcji)
- 1 mała dynia
- 1 duża cebula
- 1 l rosołu
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 100 ml śmietanki 30%
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta curry
- słodka i ostra papryka w proszku
- sól, pieprz
- łyżeczka smalcu
 Dodatkowo:
- natka pietruszki
- 4 kromki chleba lub bułki
 Przygotowanie:
 
 Dynię opłucz, pokrój na mniejsze kawałki, usuń nasiona i wytnij sam miąższ, który następnie pokrój w większą kostkę. Marchew oraz ziemniaki obierz i równiej pokrój w kostkę.Wszystkie warzywa dodaj do rosołu i gotuj do miękkości. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez chwilkę i zblenduj całość na gładki krem. Pod koniec zupę zdejmij z ognia i dodaj śmietankę. Całość jeszcze raz zagotuj doprawiając do smaku przyprawami.
 
 Grzanki:
 Chleb pokrój w większą kostkę i podsmaż na suchej patelni. (aby uzyskać złoty kolor można dodać odrobinę oleju).
 
 Przed podaniem, do zupy wrzuć garść grzanek, a całość posyp posiekaną natką pietruszki.
 
 
  
 
  
 
 
            