Zupa krem z czerwonych buraków

Lubię czerwony barszcz więc pomyślałam sobie, że ta zupa przypadnie mi do gustu. Dodatek imbiru nadaje jej bardzo orginalnego smaku. Zupa po zmiksowaniu staje się dość zawiesista(ja musiałam dolać trochę bulionu) i nie każdemu musi  to pasować no ale w końcu jest to zupa krem. Jesli macie ochotę na szaleństwo z klasyką polecam tę zupę.

Zdjęcie - Zupa krem z czerwonych  buraków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 400 g buraków
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (u mnie estragon)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu (u mnie 3)
  • imbir (ok.2 cm)
  • 150 g śmietany

Cebulę, ziemniaki i buraki obrać. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, buraki w słupki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać liść laurowy i warzywa. Chwilę dusić. Wlać bulion, doprawić majerankiem lub estragonem, solą i pieprzem, octem. Gotować aż warzywa będą miękkie, Wyjąć liść laurowy i zmiksować zupę. Doprawić do smaku. Imbir zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dodać do zupy.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

14

Barszcz ukraiński

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Chicken Asado - kurczak w sosi…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Warzywa z patelni z kurczakiem…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Sztuka mięsa z ziemniakami w s…

figmara figmara
figowe smaki

Krem z cukinii

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Gnocchi ziemniaczane w kilku w…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Przepisy z tych kategorii

Rozgrzewający krem warzywno-bu…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Kotlety buraczkowe z kuskusem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Carpaccio z marynowanych burak…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Chłodnik z rzodkiewkami i bura…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Chłodnik z pieczonych buraków…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Pure z pieczonych buraków

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity