Zupa krem z czerwonych buraków

Lubię czerwony barszcz więc pomyślałam sobie, że ta zupa przypadnie mi do gustu. Dodatek imbiru nadaje jej bardzo orginalnego smaku. Zupa po zmiksowaniu staje się dość zawiesista(ja musiałam dolać trochę bulionu) i nie każdemu musi  to pasować no ale w końcu jest to zupa krem. Jesli macie ochotę na szaleństwo z klasyką polecam tę zupę.

Zdjęcie - Zupa krem z czerwonych  buraków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 400 g buraków
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (u mnie estragon)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu (u mnie 3)
  • imbir (ok.2 cm)
  • 150 g śmietany

Cebulę, ziemniaki i buraki obrać. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, buraki w słupki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać liść laurowy i warzywa. Chwilę dusić. Wlać bulion, doprawić majerankiem lub estragonem, solą i pieprzem, octem. Gotować aż warzywa będą miękkie, Wyjąć liść laurowy i zmiksować zupę. Doprawić do smaku. Imbir zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dodać do zupy.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

14

Barszcz ukraiński

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Zupa marchewkowa z sokiem grej…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Krem z topinamburu i kalafiora…

Laura Laura
Cafe Babilon

Zupa krem z dyni i batatów, w…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Wtorek z kaszą #47: Krupnik z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa krem z białej rzodkwi

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Przepisy z tych kategorii

1

Zupa serowa dla NieAlergika

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Krem z batatów i czerwonej soc…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Topinambur w zupie

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Zupa ogórkowa z koperkiem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zupa pho z kurczakiem z wolnow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pomarańczowa zupa krem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni