Zupa krem z czerwonych buraków

Lubię czerwony barszcz więc pomyślałam sobie, że ta zupa przypadnie mi do gustu. Dodatek imbiru nadaje jej bardzo orginalnego smaku. Zupa po zmiksowaniu staje się dość zawiesista(ja musiałam dolać trochę bulionu) i nie każdemu musi  to pasować no ale w końcu jest to zupa krem. Jesli macie ochotę na szaleństwo z klasyką polecam tę zupę.

Zdjęcie - Zupa krem z czerwonych  buraków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 400 g buraków
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (u mnie estragon)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu (u mnie 3)
  • imbir (ok.2 cm)
  • 150 g śmietany

Cebulę, ziemniaki i buraki obrać. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, buraki w słupki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać liść laurowy i warzywa. Chwilę dusić. Wlać bulion, doprawić majerankiem lub estragonem, solą i pieprzem, octem. Gotować aż warzywa będą miękkie, Wyjąć liść laurowy i zmiksować zupę. Doprawić do smaku. Imbir zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dodać do zupy.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

14

Barszcz ukraiński

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Polenta

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Francuskie paszteciki z kurkam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Jabłka karmelizowane na zimę

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

1

Arabska zupa z czerwonej socze…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Aronia w rumie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Tarta z mascarpone i białej cz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Stir-fry z makaronem ryżowym i…

food² food²
Food Square

Sałatka z kaszy orkiszowej z k…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Papryka faszerowana mięsem i s…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Flan pomidorowy z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Polędwiczka w tajskim sosie z…

Dzi Dzi
karmelowy