Zupa krem z czerwonych buraków

Lubię czerwony barszcz więc pomyślałam sobie, że ta zupa przypadnie mi do gustu. Dodatek imbiru nadaje jej bardzo orginalnego smaku. Zupa po zmiksowaniu staje się dość zawiesista(ja musiałam dolać trochę bulionu) i nie każdemu musi  to pasować no ale w końcu jest to zupa krem. Jesli macie ochotę na szaleństwo z klasyką polecam tę zupę.

Zdjęcie - Zupa krem z czerwonych  buraków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 400 g buraków
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (u mnie estragon)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu (u mnie 3)
  • imbir (ok.2 cm)
  • 150 g śmietany

Cebulę, ziemniaki i buraki obrać. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, buraki w słupki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać liść laurowy i warzywa. Chwilę dusić. Wlać bulion, doprawić majerankiem lub estragonem, solą i pieprzem, octem. Gotować aż warzywa będą miękkie, Wyjąć liść laurowy i zmiksować zupę. Doprawić do smaku. Imbir zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dodać do zupy.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

14

Barszcz ukraiński

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Zupa krem z pieczonej papryki

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Botwinkowa

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

3

Chłodnik kresowy

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1. Zupa z żabnicy z warzywami

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Algierska zupa migdałowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z fasolki szparagowej…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Naleśniki "Bolognese"

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszone pomidory

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Lekka sałatka na lato

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Bób gotowany z masłem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Botwinkowa

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek