Zupa krem z chrzanu i jabłek

Przepyszna, kremowa zupa z delikatną słodyczą jabłka i wyrazistym chrzanem to świetna propozycja na wiosenną zupę. Chrzan nadaje jej wielkanocny charakter, dlatego śmiało można podać ją na świątecznym stole (tu uśmiech w stronę tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym żurkiem. Zupa bardzo nam smakowała i gorąco ją polecam!
ZUPA KREM Z CHRZANU I JABŁEK
(4 porcje)
1 średnia cebula,
1 por (tylko biała część),
3 średnie ziemniaki,
4 łyżki tartego chrzanu,
2 średnie jabłka,
1 litr bulionu warzywnego,
250ml śmietanki 18% (słodkiej, z kartonika),
2 łyżki oleju,
sól i pieprz,
kiełki lub rzeżucha do dekoracji
W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i pora. Smażyć chwilkę, aż cebula się zeszkli, po czym dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć kilka minut na niezbyt dużym ogniu. Wlać bulion i gotować pod przykryciem 20 minut. Dodać chrzan i obrane, starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Gotować kolejne 10 minut. Zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę i całość zmiksować na gładki krem. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem każdą porcję udekorować kiełkami lub rzeżuchą.
(inspiracja: magazyn „Kuchnia” 4/2012 z moimi zmianami)