ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU
Zielona,pełna witamin i sycąca zupa.W sam raz na zimowe i mroźne dni.Pisałam już dużo o jarmużu i brokułach, które mają bardzo dużo witamin.Zupę krem z brokuł robiłam już jakiś czas temu.Przepis znajdziecie (TU) O właściwościach odżywczych jarmużu pisałam przy okazji posturoladek z tym warzywem.Przepis znajdziecie (TU)
Dziś postanowiłam połączyć oba te warzywa.
Składniki:
- dwie małe brokuły
- parę liści jarmużu
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek pora
- skrzydło z indyka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól,pieprz
- śmietana (opcjonalnie)
- grzanki (opcjonanie)
- zioła prowansalskie do grzanek
- granulowany czosnek
Umyłam i podgotowałam jarmuż.
Umyłam brokuły.
Włożyłam je do zupy.
Podsmażyłam na patelni pokrojoną cebulę.Pod koniec jej smażenia dodałam starte ząbki czosnku.
Dodałam ją do zupy.
Następnie do garnka powędrował podgotowany jarmuż.
Przyprawiłam przyprawami i gotowałam wszystko, aż warzywa były miękkie.Wyjęłam liście laurowe, ziele angielskie i mięso.Można je obrać i dodać do zupy.Zmiksowałam wszystko blenderem.
Powstała w ten sposób pożywna zupa krem.
Można przyprawić ją kleksem śmietany i posypać grzankami.
Grzanki można samemu bardzo łatwo przyrządzić.Bułkę pokroiłam na małe kawałeczki.Podpiekłam na suchej patelni.Posypałam ziołami prowansalskimi,granulowanym czosnkiem z odrobiną soli.Polałam niewielką ilością oliwy z oliwek.
Smacznego!