Zupa krem jarzynowa z prażonym słonecznikiem


Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Składniki: - 4 marchewki - 2 korzenie pietruszki - 1 cebula - 1/2 pora - 2 ząbki czosnku - seler - 4 średnie ziemniaki - 50 g łuskanego słonecznika - litr bulionu warzywnego - olej kujawski z czosnkiem i bazylią - 1 łyżka śmietany - 1/2 łyżeczki curry - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz
Przygotowanie: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią. Na początku podsmażamy cebulę, czosnek i pora. Następnie dodajemy pozostałe warzywa. Całość smażymy do lekkiego zarumienienia. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy do niego warzywa. Doprawiamy curry, kurkumą i gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem według uznania.Całość gotować do zmięknięcia warzyw. Dodajemy śmietanę. Na koniec całość miksujemy. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Przed podaniem zupy posypujemy ją prażonym słonecznikiem oraz skrapiamy lekko olejem kujawskim z czosnkiem i bazylią.
