Zupa / Krem dyniowy na ostro

Zupa / Krem dyniowy na ostro
  • SKŁADNIKI :
  • * dynia - 500 g
  • * cebula - 1 szt
  • * papryczka chili - 1 szt
  • * śmietana 18% słodka - 50 ml
  • * oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • * świeży imbir
  • * sól
  • * pieprz

 

Jak wiecie zupy jadam niezwykle rzadko , ale jeśli już , to zazwyczaj są to kremy.

Kremy na ostro ;)

Lubię czuć pikantny smak , który nie tylko sprawia , że szybciej czujemy się nasyceni , ale i rozgrzewa , co przydaje się w te coraz chłodniejsze dni , jakie mamy za oknem!

Dziś mam dla Was przepis na zupę z dyni – jedną z moich ulubionych w okresie jesiennym – stoi na równo z Gulaszową  pulpecikami i Kremem z soczewicy.

Zdjęcie - Zupa / Krem dyniowy na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

W garnku rozgrzewamy oliwę.

Dodajemy drobno posiekaną cebulę i papryczkę chili , mieszamy i kilka minut przesmażamy na wolnym ogniu.

Dynię kroimy w kostkę , dodajemy do garnka z cebulką.

Przesmażamy ok. 5 minut.

Zalewamy 500 ml wrzącej wody i dodajemy przyprawy – sól , pieprz i starty drobniutko imbir  ( ich ilość zależy od naszych upodobań smakowych , ja wolę ostrzejsze ).

Gotujemy do miękkości przez kilkanaście minut.

Odstawiamy z palnika , dodajemy śmietanę słodką , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem.

Podgrzewamy jeszcze raz i podajemy gorące ( solo , z grzankami lub groszkiem ptysiowym ).

Smacznego!

 

 

Zdjęcie - Zupa / Krem dyniowy na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów