Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką

Jedna z najbardziej popularnych polskich zup. Lekka, pełna warzyw zupa kalafiorowa, ugotowana na bulionie warzywnym. Jest jedną z nielicznych zup, które zabielam, ale jeśli nie lubicie śmietany w zupie to nie musicie tego robić i tak będzie pyszna! 🙂

Zdjęcie - Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewkąPorcje

6

Kalorie

175

kcalSkładniki
  • 1 średni kalafior

  • 3 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 2 l bulionu warzywnego

  • 3 łyżki posiekanego koperku

  • 75 ml śmietanki do zup

  • 3 łyżki oliwy

  • sól

Przygotowanie
  • Ziemniaki, marchewkę i cebule obrać. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, marchew w plasterki. Kalafior podzielić na małe różyczki.
  • Bulion podgrzać.
  • W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki, marchew i cebulę. Smażyć na niedużym ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać kalafior, zalać ciepłym bulionem. doprawić dużą szczyptą soli i gotować przez około 12-15 minut (lub aż warzywa zmiękną). Na koniec dodać koperek. Śmietankę wlać do kubka, dodać 3 łyżki gorącej zupy, wymieszać i wlać do zupy.

Kategorie przepisów