Zupa kalafiorowa z topinamburem Michaela Mosleya


Zupa kalafiorowa z topinamurem to idealna jesienna zupa, pyszna, sycąca i o wyjątkowym smaku. Kalafior to dobre źródło witaminy C. Zawiera też związki stymulujące wydzielanie odtruwających enzymów. Z kolei w topinamburze jest mnóstwo przyjaznej dla naszych jelit inuliny. Inulina to prebiotyk, który stymuluje wzrost, korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu.
Topinambur to delikatno - słodki smak, a jednocześnie jest rześki i soczysty. Jeśli się dobrze rozejrzysz upolujesz go bez trudu.
Składniki (na 4 porcje):
2 łyżki oliwy

3 grubo posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka startej kurkumy lub 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 główka kalafiora podzielona na różyczki
150 g tominamburu - wyszorowanego, obranego i pokrojonego na plastry
400 ml mleka kokosowego z puszki
600 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki sosu sojowego tamari
świeżo zmielony czarny pieprz
garść posiekanych liści kolendry/pietruszki
Przygotowanie:
- rozgrzać oliwę w garnku, w którym gotujesz zupę. Przez 5 minut smażyć na średnim ogniu cebulkę, czosnek i kurkumę
- dodać różyczki kalafiora i topinamburu, dokładnie wymieszać, wlać bulion, mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotować, następnie od razu zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie (obrane bulwy topinamburu wstawić do naczynia z wodą zakwaszoną cytryną, by nie ściemiały)
- dopraw do smaku solą, pieprzem, zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji
- podawaj posypane zieleniną i kromką chleba z lnu
źródło przepisu: "Jelita wiedzą lepiej" Michael Mosley
