Zupa gulaszowa

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z wołowiną, papryką i ziemniakami. Przepis jest bardzo prosty i nie ma przy niej dużo roboty. Zupa jest bardzo smaczna, lekko pikantna i sycąca a jej konsystencja bardziej przypomina danie jednogarnkowe niż typową zupę. Można ją podawać bez dodatków, ja czasami lubię ją jeść z dobrą bułką, którą maczam w talerzu, mniam! 🙂

4
Kalorie325
kcalSkładniki500 g wołowiny na gulasz
2 cebule
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 ziemniaki
1 l wywaru warzywnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w większą kostkę.
- W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć aż się zarumieni. Następnie dodać mięso, słodką i ostrą paprykę i tymianek. Smażyć co jakiś czas mieszając aż całe mięso będzie obsmażone. Wlać ciepły wywar warzywny, dodać przecier oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości mięsa (minimum półtorej godziny).
- Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy mięso będzie już kruche dodać paprykę i ziemniaki. Gotować jeszcze przez około 10-12 minut.