Zupa grzybowa z pulpetami i makaronem

Zupa grzybowa z pulpetami i makaronem


Zdjęcie - Zupa grzybowa z pulpetami i makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzepyszna zupa z pulpetami i makaronem gryczanym.

Składniki:

200 g mielonego mięsa np. wołowego lub indyka

płaska łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżeczka sezamu

2 łyżki sosu sojowego

2-3 marchewki

100 g pieczarek ciemnych

por zielona część

2 łyżki miso ( opcjonalnie, nie masz -zupa też będzie pyszna)

sól i pieprz

2 plastry świeżego imbiru

makaron np. gryczany

olej sezamowy trochę

kapusta bok choy 1 sztuka

Przygotowanie:

Zupę przygotowałam w głębokiej patelni. Do mięsa dodałam sól, pieprz suszony czosnek i sezam. Wymieszałam i uformowałam pulpeciki. Na gorącej patelni zrumieniła je bez tłuszczu. Następnie dodałam pokrojoną marchew, imbir pokrojony w zapałki i grzyby- pieczarki. Podsmażyłam całość. Potem wlałam ok 1 litra wody i dodałam pociętego pora. Gotowałam 5 minut. Po pięciu minutach dodałam kapustę bok choy oraz miso i sos sojowy i gotowałam jeszcze 5 minut. W międzyczasie ugotowałam makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron włożyłam do miski i wlałam zupę a na wierzch polałam olej sezamowy.

Kategorie przepisów