Zupa fasolowa z pieczoną papryką

Zupa fasolowa z pieczoną papryką

Aksamitna, kremowa zupa, która swój piękny koralowy kolor zawdzięcza pieczonej papryce jest jednym z moich ulubionych dań w okresie jesienno zimowym. Można ją przyrządzić na bulionie lub wodzie w wersji light, a zamiast śmietany dodać trochę jogurtu naturalnego. Czas przygotowania zupy znacząco wydłuża pieczenie i studzenie papryki ale można ją przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Polecam na rozgrzewkę w zimowe popołudnia.

 

Zdjęcie - Zupa fasolowa z pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  70 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 400 g białej fasoli z puszki
  • 400 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
  • 4 pieczone czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 litr bulionu lub wody w wersji light
  • 4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego w wersji light
  • sól
  • pieprz

 

 Sposób wykonania:

  1. paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy (skórką do góry) na blasze wyłożonej pergaminem, lekko dociskając każdą połówkę żeby się spłaszczyła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ̊ C i pieczemy około 30 min. aż skórka się spali, gorącą paprykę przekładamy do miski lub garnka, przykrywamy i pozostawiamy na 20 min. po tym czasie zdejmujemy skórkę i kroimy
  2. w garnku o grubym dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, chili, pomidory, przecier pomidorowy, pieczoną paprykę i bulion lub wodę, gotujemy około 5 min,
  3. płuczemy fasolę, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 15 min, pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem,
  4. następnie przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem i podajemy z kleksem śmietany z odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

Inne propozycje z pieczoną papryką

1. Pierogi z mięsem, pieczoną papryką i kuskusem

Kategorie przepisów