Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zdjęcie - Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Super kremowa, super rozgrzewająca zupa na jesień. Dyniowa, oczywiście!

Zdjęcie - Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W sezonie robię ją naprawdę często, bo nie ma chyba nic prostszego do przygotowania na obiad :)

Zdjęcie - Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem, przed gotowaniem, upiekłam dynię. Jeśli jednak używacie odmiany hokkaido, możecie bez obaw, razem ze skórką od razu wrzucić ją do garnka, a potem tylko zmiksować!

Zdjęcie - Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

proporcje na 4 porcje.

Zdjęcie - Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Agata, 8 października 2014

SkładnikiSposób przygotowania

Dynię hokkaido pokrój w kostkę, pozostałe gatunki pokrój w szerokie "księżyce", skrop oliwą i zapiekaj 20 minut w temp. 200 oC- do miękkości, po czym obierz ze skórki i pokrój.

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek, podlej odrobiną wody, dodaj dynię, wymieszaj. Zalej wodą/bulionem, przypraw pastą curry i gotuj kilka minut. Dolej mleczko kokosowe, doprowadź do wrzenia.

Zupę zmiksuj na gładki krem, przypraw do smaku solą, ewentualnie jeszcze pastą curry (dla lubiących ostre dania). W razie konieczności, jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj nieco więcej wody i wymieszaj. Podawaj z grzankami, posypane listkami tymianku.

Kategorie przepisów