Zupa czosnkowa z białym winem i...ptaszkami:-)

Zupa czosnkowa z białym winem  i...ptaszkami:-)

Kto spróbował, ten wie, że zupa czosnkowa jest pyszna i bardzo zdrowa:-)

Wypróbowałam już kilka przepisów na tę zupę i z każdego byłam zadowolona. Najpierw była z ziemniakami -bardzo pożywna, później z pomidorami i maślanymi grzankami -lekka, delikatna w smaku, następnie spróbowałam austriackiej knoblauschcremesuppe -kremowej, z cebulą i mlekiem. Natomiast ta jest ...winna, tak i to niestety nie każdemu odpowiadało, ale jest również kremowa, wręcz aksamitna w smaku. Sądzę, że warto spróbować, a co by było ciekawiej można podać ją np. z grzankami w kształcie ptaszków:-) Przepis znalazłam na blogu Olasz.

Zdjęcie - Zupa czosnkowa z białym winem  i...ptaszkami:-)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

10 dużych ząbków czosnku

4 łyżki oliwy

4 łyżki mąki

świeżo mielony pieprz

sól do smaku

1 -2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku

2 i 1/2 szklanki bulionu

2/3 szklanki białego wytrawnego wina

1 jajko

3/4 szklanki mleka lub śmietany (dałam pół na pół)

 

Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać przyprawy i mąkę, wymieszać szybko, dolać trochę bulionu, rozmieszać, aby nie było grudek. Następnie dolać resztę bulionu i wino, gotować 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zmiksować.

Jajko zmiksować ze śmietaną lub mlekiem, wlać do zupy(zdjętej z gazu), wymieszać, podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Doprawić do smaku.

Podawać z czosnkiem podsmażonym, grzankami, natka pietruszki, startym żołtym serem.

Kategorie przepisów