Zupa cukiniowa z pulpetami

Pyszna zupa, która starcza na cały obiad. Przepis znalazłam w najnowszym, letnim wydaniu gazetki "To jest pyszne". Od siebie dodałam ziół prowansalskich, które świetnie tu pasują, a także podsmażyłam cebulkę i czosnek dla lepszego aromatu.

ZUPA CUKINIOWA Z PULPETAMI
(na 4-5 porcji)
400g mielonego mięsa (np. wołowiny),
2 cukinie (po około 0,5 kg każda),
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 spore ziemniaki,
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 łyżka twarożku naturalnego,
2 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
opcjonalnie natka pietruszki
Mięso starannie wyrobić z twarożkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Z masy wilgotnymi dłońmi formować małe pulpeciki i usmażyć je na oleju, obracając, aby równomiernie się przyrumieniły.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Obrane ziemniaki i cukinię (nie obraną) pokroić w kostkę i wrzucić na gotujący się bulion. Dodać też podsmażoną cebulę z czosnkiem i gotować ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wówczas zdjąć zupę z ognia, część warzyw wyjąć łyżką cedzakową, a pozostałe zmiksować wraz z bulionem na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać odłożone wcześniej kawałki warzyw, można dodać też posiekaną natkę pietruszki.
Zupę podawać na gorąco razem z pulpetami.

ZUPA CUKINIOWA Z PULPETAMI
(na 4-5 porcji)
400g mielonego mięsa (np. wołowiny),
2 cukinie (po około 0,5 kg każda),
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 spore ziemniaki,
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 łyżka twarożku naturalnego,
2 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
opcjonalnie natka pietruszki
Mięso starannie wyrobić z twarożkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Z masy wilgotnymi dłońmi formować małe pulpeciki i usmażyć je na oleju, obracając, aby równomiernie się przyrumieniły.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Obrane ziemniaki i cukinię (nie obraną) pokroić w kostkę i wrzucić na gotujący się bulion. Dodać też podsmażoną cebulę z czosnkiem i gotować ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wówczas zdjąć zupę z ognia, część warzyw wyjąć łyżką cedzakową, a pozostałe zmiksować wraz z bulionem na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać odłożone wcześniej kawałki warzyw, można dodać też posiekaną natkę pietruszki.
Zupę podawać na gorąco razem z pulpetami.
