Zupa cebulowa po francusku

Zupa cebulowa po francusku

Ostatnio do kuchni zaglądam na krótko i nie powstają w niej jakieś finezyjne potrawy. Panuje za to sama czysta fantazja i wygrywa robienie potraw na szybko. Idę na łatwiznę, naprawdę. W weekend otrzymuję posiłki od męża i syna. Obaj wchodzą do kuchni na dłużej. I oto zupa cebulowa, którą wczoraj uwarzyli.

Zdjęcie - Zupa cebulowa po francusku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa cebulowa po francusku

oliwa z oliwek

1 kg cebuli pokrojonej w cienkie półplasterki

3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane

2 łyżki mąki

200 ml białego wytrawnego wina

2 l bulionu wołowego

3 łyżki koniaku

kilka kromek bagietki

20 dag sera gruyere

sól, pieprz

Rozgrzać oliwę (można użyć masła), dodać cebulę i dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut, na średnim ogniu. Następnie dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem.

Zmniejszyć ogień i podsmażać cebulę przez ok. 30-35 minut, już bez przykrycia. Ten proces musi trwać tak długo, gdyż w czasie długiego smażenia cukier z cebuli osadza się w postaci karmelu na dnie naczynia, a potem rozpuszcza w zupie. Zupa w ten sposób zdobywa też cudowny aromat.

Zupa będzie ciemniała, z czasem trzeba ją coraz częściej mieszać od dna, żeby się nie przypaliła!

Następnie należy posypać zupę mąką. Dokładnie wymieszać. Dolać wino i całość zagotować. Po zawrzeniu wlać bulion i znów doprowadzić do wrzenia, mieszać. Zmniejszyć ogień i dodać koniak. Całosć gotować przez 45 minut. Mieszać.

Kromki bagietki podpiec na grillu z jednej strony, następnie przewrócić, posypać startym serem i upiec.

Zupę podawać wraz z grzankami.

*źródło - "Zupy" Carole Clements wyd. Parragon

Kategorie przepisów