Zupa cebulowa (krem)

Zupa cebulowa (krem)

Zdjęcie - Zupa cebulowa (krem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosna czai się tuż za progiem, korzystam więc z ostatnich mroźnych dni i gotuję zupę cebulową. Bo zupa cebulowa jest daniem typowo zimowym, w innym czasie nie smakuje tak dobrze! Moja jest lekko słodkawa od skarmelizowanej cebulki, z mocno wyczuwalnym aromatem świeżo tartej gałki muszkatołowej. Podaję ją z chrupiącą grzanką i porcją żółtego sera.

Kwestię kalorii przemilczę.

Składniki:

1,5 l. bulionu (ja używam warzywnego)

1 kg cebuli

2 ząbki czosnku

liść laurowy, ziele angielskie

gałka muszkatołowa

2, 3 kromki czerstwego chleba

sól, pieprz

oliwa/olej do smażenia

bułka pszenna- na grzanki

żółty ser

Zupa cebulowa (krem)

Agata, 26 lutego 2009

SkładnikiSposób przygotowania

Cebulę kroimy na talarki, podsmażamy na oliwie. Gdy będzie delikatnie złota przekładamy do garnka z bulionem (ja zostawiam w nim porcję warzyw- i tak całość zmiksujemy, a trochę witaminek się przyda). Na patelnię wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i czosnek, przesmażamy razem i dodajemy do gotującej się już cebuli. Jeśli zupa wydaje się zbyt rzadka, a w końcu ma to być krem, dodaję w roli zagęszczacza kromki zrumienionego na patelni (np. grillowej) chleba. To świetne stary sposób! Teraz pozwalamy się zupie pogotować ok. 30 min, aby wszystki smaki się połączyły, doprawiamy (nie zapominając o gałce!), miksujemy i podajemy z grzanką na wierzchu i żółtym serem.

Uprzedzam- jest silnie uzależniająca

Kategorie przepisów