Zrazy zawijane

 

wołowina - tzw. zrazówka albo ligawa - pokrojona w grube na palec plastry - może być też polędwica wołowa

 

ogórek kiszony krojony w słupki

 

boczek wędzony krojony w słupki

 

cebula krojona w grube "pióra"

 

musztarda (ja zawsze używam sarepską)

 

dwie szklanki bulionu albo rosołu wołowego lub wegetariańskiego

 

2-3 suszone grzybki

 

sól, pieprz do smaku

 

2 liście laurowe

 

kilka owoców jałowca

 

olej do smażenia

 

mąka pszenna

 

Plastry wołowiny rozbijam lekko tłuczkiem. Każdy plaster smaruje musztardą, układam na nim kawałek ogórka, boczku i cebuli. Zawijam - a właściwie zwijam w rulonik - dość ciasno i wbijam dwie wykałaczki, tak by się ruloniki nie porozpadały.

 

Kiedy juz wszystkie zrazy będą gotowe oprószam je delikatnie mąka i układam na bardzo mocno rozgrzanym na patelni oleju i szybko smażę ze wszystkich stron. Następnie przekładam obsmażone zrazy do szerokiego garnka. Dolewam szklankę rosołu i zlewam sos, który powstał na patelni. Dorzucam liście laurowe, owoce jałowca, grzyby, trochę pieprzu i solę do smaku, ale ostrożnie, bo rosół jest słony! Zmniejszam ogień i dusze pod przykryciem około 40-50 minut. Czasem godzinę, ale na małym ogniu. Wszystko zależy od rodzaju mięsa. Polędwica nie potrzebuje długiego duszenia ale ligawa nawet godzinkę, inaczej jest twarda jak podeszwa.

Od czasu do czasu dolewam rosołu. W razie potrzeby można dolać wody.

 

Zrazy najlepiej smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków albo kaszy gryczanej i tartych buraczków na ciepło. I do tego czerwone wino.

 

Moje ulubione jesienne jedzenie.

Przepisy z tych kategorii

2

Bitki wołowe w sosie cebulowym

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

7

Pieczeń wołowa wg Neli Rubinst…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Kopytka warzywne ( gnocchi di…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Kule jaglane smażone a'la aran…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z truskawkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sałatka z bobu, pomidorów i se…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

2

Pizza inaczej-mięsna

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Burgery w sosie sherry

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Stek z rostbefu z chimichurri

Tyna Tyna
In cooking we trust

2

Gulasz z fasolą i chorizo

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zapiekanka "Yankee Noodle Dand…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

"Lizaki" wołowe ze szczawiem z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj