Zrazy zawijane

 

wołowina - tzw. zrazówka albo ligawa - pokrojona w grube na palec plastry - może być też polędwica wołowa

 

ogórek kiszony krojony w słupki

 

boczek wędzony krojony w słupki

 

cebula krojona w grube "pióra"

 

musztarda (ja zawsze używam sarepską)

 

dwie szklanki bulionu albo rosołu wołowego lub wegetariańskiego

 

2-3 suszone grzybki

 

sól, pieprz do smaku

 

2 liście laurowe

 

kilka owoców jałowca

 

olej do smażenia

 

mąka pszenna

 

Plastry wołowiny rozbijam lekko tłuczkiem. Każdy plaster smaruje musztardą, układam na nim kawałek ogórka, boczku i cebuli. Zawijam - a właściwie zwijam w rulonik - dość ciasno i wbijam dwie wykałaczki, tak by się ruloniki nie porozpadały.

 

Kiedy juz wszystkie zrazy będą gotowe oprószam je delikatnie mąka i układam na bardzo mocno rozgrzanym na patelni oleju i szybko smażę ze wszystkich stron. Następnie przekładam obsmażone zrazy do szerokiego garnka. Dolewam szklankę rosołu i zlewam sos, który powstał na patelni. Dorzucam liście laurowe, owoce jałowca, grzyby, trochę pieprzu i solę do smaku, ale ostrożnie, bo rosół jest słony! Zmniejszam ogień i dusze pod przykryciem około 40-50 minut. Czasem godzinę, ale na małym ogniu. Wszystko zależy od rodzaju mięsa. Polędwica nie potrzebuje długiego duszenia ale ligawa nawet godzinkę, inaczej jest twarda jak podeszwa.

Od czasu do czasu dolewam rosołu. W razie potrzeby można dolać wody.

 

Zrazy najlepiej smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków albo kaszy gryczanej i tartych buraczków na ciepło. I do tego czerwone wino.

 

Moje ulubione jesienne jedzenie.

Przepisy z tych kategorii

Bitki wołowe w sosie cebulowym
2

Bitki wołowe w sosie cebulowym

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pieczeń wołowa wg Neli Rubinstein
7

Pieczeń wołowa wg Neli Rubinst…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Kacze curry z wolnowaru

Kacze curry z wolnowaru

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kasza jaglana z indykiem w pieczarkowym sosie
1

Kasza jaglana z indykiem w pie…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makaron Udon z kurczakiem na ostro

Makaron Udon z kurczakiem na o…

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Carnitas - pieczona po meksykańsku wieprzowina

Carnitas - pieczona po meksyka…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Bigos z czerwoną soczewicą

Bigos z czerwoną soczewicą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanki z pieczarkami
1

Zapiekanki z pieczarkami

atina atina
Tak sobie pichcę...

Kołduny z rosołem na Tłysty czwatrek

Kołduny z rosołem na Tłysty cz…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Faworki z amoniakiem

Faworki z amoniakiem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Faworki z Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej – 1904r.  Zima nie dla Muminków…

Faworki z Najnowszej kuchni wy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wuzetka
1

Wuzetka

ilovebake ilovebake
I Love Bake