Zrazy zawijane

 

wołowina - tzw. zrazówka albo ligawa - pokrojona w grube na palec plastry - może być też polędwica wołowa

 

ogórek kiszony krojony w słupki

 

boczek wędzony krojony w słupki

 

cebula krojona w grube "pióra"

 

musztarda (ja zawsze używam sarepską)

 

dwie szklanki bulionu albo rosołu wołowego lub wegetariańskiego

 

2-3 suszone grzybki

 

sól, pieprz do smaku

 

2 liście laurowe

 

kilka owoców jałowca

 

olej do smażenia

 

mąka pszenna

 

Plastry wołowiny rozbijam lekko tłuczkiem. Każdy plaster smaruje musztardą, układam na nim kawałek ogórka, boczku i cebuli. Zawijam - a właściwie zwijam w rulonik - dość ciasno i wbijam dwie wykałaczki, tak by się ruloniki nie porozpadały.

 

Kiedy juz wszystkie zrazy będą gotowe oprószam je delikatnie mąka i układam na bardzo mocno rozgrzanym na patelni oleju i szybko smażę ze wszystkich stron. Następnie przekładam obsmażone zrazy do szerokiego garnka. Dolewam szklankę rosołu i zlewam sos, który powstał na patelni. Dorzucam liście laurowe, owoce jałowca, grzyby, trochę pieprzu i solę do smaku, ale ostrożnie, bo rosół jest słony! Zmniejszam ogień i dusze pod przykryciem około 40-50 minut. Czasem godzinę, ale na małym ogniu. Wszystko zależy od rodzaju mięsa. Polędwica nie potrzebuje długiego duszenia ale ligawa nawet godzinkę, inaczej jest twarda jak podeszwa.

Od czasu do czasu dolewam rosołu. W razie potrzeby można dolać wody.

 

Zrazy najlepiej smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków albo kaszy gryczanej i tartych buraczków na ciepło. I do tego czerwone wino.

 

Moje ulubione jesienne jedzenie.

Przepisy z tych kategorii

7

Pieczeń wołowa wg Neli Rubinst…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Czarno-pomarańczowy sernik na…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tarta dyniowa z bezami ( Pumpk…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Zupa z pieczonej dyni ze szpin…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Pigwówka

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Sernik dyniowy z korzennym mus…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

Pierogi z soczewicą i grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sernik dyniowy z sosem czekola…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Najprostszy chleb pszenny

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Krwawy tort na Halloween - dla…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tort z pająkiem na Halloween

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy