Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru

Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru

Zrazy wołowe są dobre zawsze. Do tej pory robiłam je tradycyjnie, zawijałam i piekłam na kuchence lub w piecyku. Od dawna chciałam robić je w wolnowarze i nareszcie się udało. Pracy jest przy nich tyle samo co przy tradycyjnych - trzeba przygotować mięso, zawinąć , obsmażyć - ale ta przyjemność niepilnowania, fakt że rano wszystko jest gotowe , to własnie w wolnwarowych daniach lubię najbardziej. Mięso było bardzo miękkie a nadzienie z suszonych pomidorów bardzo smaczne. Polecam!

Zdjęcie - Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki 8 sztuk:

ok 600 g wołowiny bez kości ( udziec)

8 plastrów boczku wędzonego

8 pomidorów suszonych, w oleju o

stra musztarda

8 małych łyżeczek kaparów

szczypiorek

pieprz,

sól

mąka do obsypania

szklanka bulionu

szklanka czerwonego, wytrawnego wina ,

parę ząbków czosnku,

zioła - tymianek, szałwia, rozmaryn

1 cebula

Przygotowanie: Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umyte mięso, oczyszczone z błon, pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy plaster zbić tłuczkiem na cienki płat - najwygodniej włożyć mięso między folię spożywczą lub do foliowego woreczka Plastry wołowiny rozłożyć obok siebie.Posolić i popieprzyć. Każdy posmarować dosyć grubo musztardą, rozłożyć plaster boczku, posypać kaparami i szczypiorkiem, położyć suszony pomidor. Zrazy zawinąć, spiąć wykałaczkami, szpilkami do zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym. Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko mąką i mocno zrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu. Na dnie misy wolnowaru ułożyć cebulę pokrojona w piórka, na niej położyć obsmażone zrazy. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Dolać bulion, zagotować. Płynem zalać zrazy. Dodać czosnek, zioła, przykryć i gotować w ustawieniu low ok 10 - 11 godzin. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały sos przelać na patelnię, przecierając przez sito. Można zagęścić masłem i śmietaną. Doprawić, w razie potrzeby, solą i pieprzem. Do gotowego sosu włożyć mięso (można wyjąć wykałaczki) i podgrzać. Zrazy podawać sosem i kaszą gryczaną lub pęczakiem. Smacznego!
Zdjęcie - Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów