Zrazy wołowe podane z kaszą gryczaną i kurkami

Zrazy wołowe podane z kaszą gryczaną i kurkami
Zdjęcie - Zrazy wołowe podane z kaszą gryczaną i kurkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 60 dag udźca wołowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże cebule
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 10dag kiełbasy myśliwskiej
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oleju rydzowego do smażenia
  • 5dag suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe Kamis
  • ziele angielskie Kamis
  • sól,pieprz do smaku Kamis
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 1 rosołek drobiowy
  • 200 g świeżych kurek
  • natka pietruszki
  • masło klarowne
Zdjęcie - Zrazy wołowe podane z kaszą gryczaną i kurkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
wykonanie
Udziec wołowy dzielimy na 4 plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.Oprószamy pieprzem.Ogórki kiszone,kiełbasę, boczek,cebulę,paprykę kroimy w średniej wielkości słupki.Plastry mięsa smarujemy musztardą. Na każdym kładziemy ogórek,kiełbasę,boczek,cebulę, paprykę.Plastry mięsa zwijamy spinamy wykałaczkami.
Na rozgrzanej patelni obsmażamy zrazy z każdej strony przekładamy do garnka razem z tłuszczem ze smażenia.Zrazy podlewamy gorącą wodą,dodajemy suszone grzyby,liście laurowe, ziele angielskie.Dusimy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości .Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy podać we własnym sosie lub zrobić zasmażkę.
kasza gryczana
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kaszę i rosołek. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie cala wodę.Garnek z kaszą owijamy w ściereczkę kuchenną i zawijamy w koc by kasza doszła.
Kurski smażone na maśle
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane masło, rozgrzewamy wkładamy kurki smażymy kilka minut pod koniec dodajemy natkę pietruszki doprawiamy do smaku sola i pierzem
Do miseczki wkładamy ugotowaną kaszę,dodajemy kurki i masło na którym smażyły się kurki . Na talerz wykładamy kaszę z kurkami, pokrojone w plastry zrazy sos
Zdjęcie - Zrazy wołowe podane z kaszą gryczaną i kurkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów