Zrazy w sosie grzybowym wg Neli Rubinstein

Zrazy w sosie grzybowym wg Neli Rubinstein

Na dworze śnieg skrzypi, nosy marzną, ale w domu czeka na nas ciepły posiłek pachnący grzybami. Obiad kojący, wielodokładkowy, przy którym nie wykluje się żaden niejadek. Zwykłe zrazy, a takie niezwykłe.

Zdjęcie - Zrazy w sosie grzybowym wg Neli Rubinstein  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zrazy w sosie grzybowym

1 kg mięsa wołowego na zrazy

30 g suszonych grzybów

2 średnie cebule

2 marchewki

150 g pieczarek

bulion

oliwa

czarny pieprz

sól

2 listki bobkowe

ew. 1/2 szklanki śmietany

trochę mąki

Suszone grzyby moczę przez godzinę w szklance wody.

Mięso kroję na plastry i tłukę.

Warzywa obieram i siekam.

Na oliwie podsmażam mięso pokrojone w plastry i obtoczone w mące. Gdy z obu stron kotlety nabiorą brązowego koloru, przekładam je do dużego garnka. Smażę partiami, a w tym czasie mięso w garnku zalewam płynem, w którym moczyły się grzyby i uzupełniam bulionem, wg uznania, tyle, by mięso spokojnie się dusiło bez obawy, że przywrze. Dosypuję posiekane marchewki, cebule, pieczarki, namoczone grzyby. Wrzucam laurowe liście, wsypuję pieprz i sól. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem dotąd, aż mięso stanie się miękkie.

Studzę. Wyławiam zrazy, a sos miksuję. Ew. mieszam go ze śmietaną.

Zrazy podaję suto polane sosem w towarzystwie kaszy gryczanej i buraków na ciepło.

Zdjęcie - Zrazy w sosie grzybowym wg Neli Rubinstein  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* źródło - "Kuchnia Neli" wyd. Muza

Kategorie przepisów