Zraziki z kaszy jaglanej z kukurydzą
- SKŁADNIKI:
- - kasza jaglana - 1 szkl
- - cebula - 1 szt
- - kukurydza - 80 g
- - mąka - 2 łyżki
- - jajko - 1 szt
- - sól - 1 łyżeczka
- - pieprz - 1 szczypta
- - kurkuma - 1 szczypta
- - curry - 1 szczypta
- - bulion - 250 ml
- - olej do smażenia
Dziś mam dla Was przepis z kaszy jaglanej , którą taki bardzo lubię.
Robiłam już GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ oraz KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ.
Były też przepyszne KOPYTKA Z KASZY JAGLANEJ.
A dziś ma dla Was przepis na zrazy / frykadelki.
Można jeść je solo lub podać z ulubionym sosem np. śmietanowym.Są świetnym pomysłem na szybki , bezmięsny obiad!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut w bulionie , odcedzamy , studzimy,
Cebule drobniutko siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Kaszę wkładamy do miski , dodajemy podsmażoną cebulkę i kukurydzę.
Wbijamy jajko.
Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą , pieprzem , curry i kurkumą.
Jeśli lubimy bardziej ostre może śmiało dodać jeszcze szczyptę chili – ja tak zrobiłam.
Wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszamy.
W rękach wyrabiamy niewielkie zraziki.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące!