Żółta zupa pomidorowa
            
 
 
 
 Latem kiedy pomidorów jest najwięcej i są o tej porze najlepsze ręce same mi idą do żółtych pomidorów. Nie wiem dlaczego tak robię. Co powoduje, że je wybieram? Zrobiłam z nich żółtą zupę pomidorową.
 6 sztuk żółtych pomidorów
 1 żółta papryka
 cebula biała
 oliwa z oliwek ( 1-2 łyżki)
 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki kurkumy
 pieprz
 bazylia/pietruszka
 garść żółtej soczewicy
 
 Pomidory sparzyć i zdjęć skórkę. Cebulę posiekać, paprykę pociąć na małe kawałki. W garnku w którym będzie gotować się zupa wlać oliwę i lekko podgrzać. Wrzucić cebulę, paprykę i pocięte pomidory. Dusić. Pomidory puszczą dużo wody. Dodać sól i kurkumę. Przykryć i dusić chwilę. Można dodać szklankę wody. Wrzucić garść soczewicy i gotować do miękkości. Zmiksować. Podawać z ziołami, choć ja w niej widzę porcję białej ryby, może dorsza.