Ziołowo – jogurtowe roladki drobiowe

Ziołowo – jogurtowe roladki drobiowe

Drobiowe roladki w  wersji pieczonej to nasz niedzielny obiad. Delikatne, soczyste i aromatyczne. Ach, jakie to było pyszne. Polecam:)

Zdjęcie - Ziołowo – jogurtowe roladki drobiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja

Składniki:

  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sos: 1/2 szklanki jogurtu wymieszać z łyżka musztardy i szczypiorkiem.

  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz

Kurczak:

Piersi rozbić, (jeśli są duże to przeciąć wzdłuż) oprószyć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i pietruszką. Każdą pierś posmarować masłem i ściśle zwinąć.

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego sera parmezan
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

W osobnej misce wymieszać 1/3 szklanki jogurtu z łyżeczką musztardy. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Roladki najpierw namoczyć w jogurtowej marynacie, a potem obtoczyć w parmezanowej bułce. Naczynie żaroodporne lub blaszkę skropić odrobiną oliwy(łyżeczka lub dwie). Ułożyć roladki,a wierzch skropić 2 łyżkami masła. Piec  w 200 *C przez około 30 minut .

Smacznego!

Kategorie przepisów