Ziołowe bułeczki z przedziałkiem

Ziołowe bułeczki z przedziałkiem

Zdjęcie - Ziołowe bułeczki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upiekłam dziś delikatne bułeczki z dodatkiem kefiru. Pachną i smakują cudownie dzięki ziołom, które można oczywiście skomponować dowolnie. Ja wybrałam rozmaryn, koperek i natkę pietruszki. Bułeczki mają charakterystyczny przedziałek, a ja chętnie podzielę się przepisem.

Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 450 g
  2. letnia woda - 100 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. suszonych drożdży instant - 5 g
  5. po 2 łyżki posiekanych ziół: rozmarynu, koperku, natki pietruszki - 2 łyżki
  6. kefiru - 250 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, drożdże, sól, dodajemy posiekane zioła. W rondlu podgrzewamy krótko kefir z wodą, mieszamy aby się nie zwarzył. Stopniowo dodajemy do suchych składników i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę. Umieszczamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, środek każdej bułeczki przyciskamy posypanym mąką patyczkiem (lub mniej ostrą stroną noża), tworzymy przedziałek.
4. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, aż będą rumiane.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Ziołowe bułeczki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe bułeczki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe bułeczki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe bułeczki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe bułeczki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów