Zimowa zupa z soczewicy

Zimowa zupa z soczewicy

Obudziłam się, a za oknem Zima, właśnie taka, przez duże zet. Śniegu po kolana i padać nie przestaje.

Zdjęcie - Zimowa zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W taką pogodę sugeruję obowiązkowo na obiad przyrządzić garnek gęstej, rozgrzewającej zupy. Taka z ciecierzycą i całą masą warzyw na pewno idealnie się sprawdzi, zastąpić może nawet drugie danie.

Zdjęcie - Zimowa zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie przyprawić ją do smaku i dodać zarazem trochę egzotyki cynamonem czy curry. Kocham soczewicę w każdej postaci, szczerze uwielbiam więc też i tę zupę! :)

Zimowa zupa z soczewicy

Agata, 19 lutego 2013

Zdjęcie - Zimowa zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W dużym rondlu na oliwie, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i ząbek czosnku. Dodaj obrane i potarte (na tarce o dużych oczkach) marchew i seler oraz pokrojony w paseczki seler naciowy. Krótko podsmaż.

Do warzyw dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i soczewicę, wymieszaj. Zalej 1 litrem wody i dotuj na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości (ok. 40 minut). Od czasu do czasu mieszaj, w razie konieczności dolej więcej wody.

Gdy soczewica będzie miękka, wlej przecier pomidorowy. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie dodatkowymi przyprawami. Podawaj gorącą, skropioną oliwą.

Kategorie przepisów