Zimowa minestrone z ciecierzycą i cappelletti
Niemal 2 lata temu robiłam swoje pierwsze, wiosenne minestrone, a tym razem zrobiłam wersję zimową, bardziej treściwą – z boczkiem, ciecierzycą oraz cappelletti, czyli malutkimi , nadziewanymi pierożkami w kształcie kapeluszy (stąd ich nazwa). Wprawdzie cukinia i papryka nie są w naszych warunkach klimatycznych zbyt zimowymi warzywami, ale są to moje ulubione warzywa i nie chciałam z nich zrezygnować ;)
I mam nadzieję, że zima nie potrwa jeszcze długo ;)
ZIMOWA MINESTRONE Z CIECIERZYCĄ I CAPPELLETTI
(5-6 porcji)
1 puszka ciecierzycy,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 marchewka,
½ czerwonej papryki,
½ żółtej papryki,
1 mała cukinia,
1 łodyga selera naciowego,
½ pora,
2 ząbki czosnku,
50g pancetty (wędzonego boczku),
skórka z parmezanu (opcjonalnie),
4 suszone pomidory w oleju,
1 opakowanie cappelletti lub tortlellini z nadzieniem prosciutto lub mięsnym,
2 łyżki oliwy,
świeży lub suszony tymianek,
sól i pieprz
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek oraz pokrojonego w plasterki pora, selera naciowego i czosnek. Smażyć na malutkim ogniu kilka minut. Gdy zmiękną, dodać pokrojone w paseczki papryki oraz pokrojone w kostkę marchew i cukinię. Smażyć na bardzo małym ogniu 15 minut. Gdyby zaczęły się przypalać, wlać odrobinę wody. Następnie wlać 5 szklanek wody, dodać skórkę z parmezanu i nieco tymianku. Gotować kolejne 15 minut, następnie dodać posiekane suszone pomidory, pomidory z puszki i odsączoną ciecierzycę i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Cappelletii lub tortellini ugotować osobno wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać do garnka z zupą (jeśli cała zupa ma być podana od razu) lub wyłożyć na talerze i polać zupą.