Zima i cynamonki


Zima staje się moją ulubioną porą roku – dzięki wpisanemu w nią lenistwu. Jedyną aktywnością, którą można podejmować bez wyrzutów sumienia jest czytanie książki. Granie w „Jeden z dziesięciu”. Staranne wycieranie naczyń pachnącą ściereczką. Podlewanie wrzosów. Czekanie na Święta. Wypieki.
Z zimą wspaniale komponuje się cynamon…
Cynamonki
200 ml ciepłego mleka2 jajka1/3 filiżanki margaryny (roztopionej w rondelku i już ostudzonej)4 i 1/2 filiżanki mąkiłyżeczka solipół filiżanki cukru paczuszka drożdży instant
oraz:filiżanka cukru3 łyżki cynamonu1/3 filiżanki masła lub margaryny (roztopionej w rondelku i już ostudzonej)garść rodzynek
Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka. Odstawiamy na chwilę. Ze składników w temperaturze pokojowej wyrabiamy ciasto drożdżowe, dodając mąkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Zawinięte bułeczki możemy też przechowywać przez noc w lodówce i upiec je na drugi dzień na śniadanie :-) Smacznego, Panie Sandman!