Ziemniaki z kapustą

Zrobiłam w wolnowarze pyszne ziemniaki z kapustą w keczupie.
Przepis zawdzięczam MarcieJS z forum WD, oryginał TUTAJ.

Można oczywiście zrobić to danie w normalnym garnku, ale zaletą wolnowaru jest to że wrzuca się do niego wszystkie składniki, włącza garnek i po kilku godzinach mamy gotowe danie. Możemy go nastawić np przed wyjściem z pracy a po przyjściu mamy gotowy obiad :) można też w tym czasie zająć się innymi sprawami niż gotowanie.

Składniki:

- mała kapusta biała,Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 1 łyżka kminku (nie mielonego),
- 7 - 8 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 łyżki łagodnego keczupu lub koncentratu,
- sól, pieprz,
- olej.

Wykonanie:

Kapustę wieczorem pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 cm, posoliłam ją, posypałam kminkiem i odstawiłam na noc pod przykryciem do lodówki.
Gdy będziemy robić ją w normalnym garnku, myślę że można to pominąć.
Rano ziemniaki kroimy w półplastry o grubości ok 5 mm.
Wrzucamy do wolnowara ziemniaki, kapustę (razem z wodą którą puściła kapusta), dodajemy 2 - 3 łyżki oleju, mieszamy. Ustawiamy na high, zostawiamy na ok 4 h żeby warzywa zmiękły.
W zwykłym garnku oczywiście wszystko trwa szybciej i trzeba mieszać co jakiś czas, myślę że też warto podlać warzywa wodą żeby się nie przypaliły (o czym nie ma mowy w wolnowarze).
Gdy kapusta i ziemniaki będą miękkie dodajemy do nich przesmażoną pokrojoną w ćwierć plastry cebulę oraz keczup (koncentrat, użyłam keczupu firmy Włocławek, który smakuje prawie jak koncentrat, tylko jest łagodniejszy, jeśli użyjemy koncentratu to myślę że wystarczy mniejsza ilość), przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W przypadku wolnowara, gotowałam jeszcze ponad godzinę bo musiałam wyjść z domu, normalnie będzie szybciej.
Zjadamy na ciepło. Danie wychodzi pyszne, syte i świetnie smakuje z kotletami sojowymi. Do tego ma fajny kolorek :)

Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Jagielnik, czyli sernik z muse…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Bułki dyniowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pâté z kurzych wątróbek

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Bułeczki cynamonowe

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Rolada drobiowo - wieprzowa na…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Cukinia zapiekana z grzybami

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

Krem z cukinii

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Gnocchi ziemniaczane w kilku w…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

3

Klasyczny kurczak z patelni z…

Dzi Dzi
karmelowy

"Vol-au-vent" z ziemniaków i p…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

3

Pieczone cytrynowe ziemniaki

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Puree ziemniaczane

A_SE A_SE
Shabbyeat