Ziemniaki z kapustą

Zrobiłam w wolnowarze pyszne ziemniaki z kapustą w keczupie.
Przepis zawdzięczam MarcieJS z forum WD, oryginał TUTAJ.

Można oczywiście zrobić to danie w normalnym garnku, ale zaletą wolnowaru jest to że wrzuca się do niego wszystkie składniki, włącza garnek i po kilku godzinach mamy gotowe danie. Możemy go nastawić np przed wyjściem z pracy a po przyjściu mamy gotowy obiad :) można też w tym czasie zająć się innymi sprawami niż gotowanie.

Składniki:

- mała kapusta biała,Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 1 łyżka kminku (nie mielonego),
- 7 - 8 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 łyżki łagodnego keczupu lub koncentratu,
- sól, pieprz,
- olej.

Wykonanie:

Kapustę wieczorem pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 cm, posoliłam ją, posypałam kminkiem i odstawiłam na noc pod przykryciem do lodówki.
Gdy będziemy robić ją w normalnym garnku, myślę że można to pominąć.
Rano ziemniaki kroimy w półplastry o grubości ok 5 mm.
Wrzucamy do wolnowara ziemniaki, kapustę (razem z wodą którą puściła kapusta), dodajemy 2 - 3 łyżki oleju, mieszamy. Ustawiamy na high, zostawiamy na ok 4 h żeby warzywa zmiękły.
W zwykłym garnku oczywiście wszystko trwa szybciej i trzeba mieszać co jakiś czas, myślę że też warto podlać warzywa wodą żeby się nie przypaliły (o czym nie ma mowy w wolnowarze).
Gdy kapusta i ziemniaki będą miękkie dodajemy do nich przesmażoną pokrojoną w ćwierć plastry cebulę oraz keczup (koncentrat, użyłam keczupu firmy Włocławek, który smakuje prawie jak koncentrat, tylko jest łagodniejszy, jeśli użyjemy koncentratu to myślę że wystarczy mniejsza ilość), przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W przypadku wolnowara, gotowałam jeszcze ponad godzinę bo musiałam wyjść z domu, normalnie będzie szybciej.
Zjadamy na ciepło. Danie wychodzi pyszne, syte i świetnie smakuje z kotletami sojowymi. Do tego ma fajny kolorek :)

Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasteczka stempelki

atina atina
Tak sobie pichcę...

4

Smarowidło ze słoika z piekarn…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Pierogi z dynią

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Dżem pomidorowy z chili, imbir…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

3

Styropian

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

4

Korzenne powidła

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

2

Placuszki z cukinii. Na słono

Kaś Kaś
Bake&Taste

1

Sos sałatkowy Vinegret z ogórk…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

3

Cukinia zapiekana pod beszamel…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Risotto z pieczarkami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Tartaletki z tuńczykiem i warz…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Makaron penne z selerowym pest…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni