Ziemniaki z kapustą

Zrobiłam w wolnowarze pyszne ziemniaki z kapustą w keczupie.
Przepis zawdzięczam MarcieJS z forum WD, oryginał TUTAJ.

Można oczywiście zrobić to danie w normalnym garnku, ale zaletą wolnowaru jest to że wrzuca się do niego wszystkie składniki, włącza garnek i po kilku godzinach mamy gotowe danie. Możemy go nastawić np przed wyjściem z pracy a po przyjściu mamy gotowy obiad :) można też w tym czasie zająć się innymi sprawami niż gotowanie.

Składniki:

- mała kapusta biała,Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 1 łyżka kminku (nie mielonego),
- 7 - 8 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 łyżki łagodnego keczupu lub koncentratu,
- sól, pieprz,
- olej.

Wykonanie:

Kapustę wieczorem pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 cm, posoliłam ją, posypałam kminkiem i odstawiłam na noc pod przykryciem do lodówki.
Gdy będziemy robić ją w normalnym garnku, myślę że można to pominąć.
Rano ziemniaki kroimy w półplastry o grubości ok 5 mm.
Wrzucamy do wolnowara ziemniaki, kapustę (razem z wodą którą puściła kapusta), dodajemy 2 - 3 łyżki oleju, mieszamy. Ustawiamy na high, zostawiamy na ok 4 h żeby warzywa zmiękły.
W zwykłym garnku oczywiście wszystko trwa szybciej i trzeba mieszać co jakiś czas, myślę że też warto podlać warzywa wodą żeby się nie przypaliły (o czym nie ma mowy w wolnowarze).
Gdy kapusta i ziemniaki będą miękkie dodajemy do nich przesmażoną pokrojoną w ćwierć plastry cebulę oraz keczup (koncentrat, użyłam keczupu firmy Włocławek, który smakuje prawie jak koncentrat, tylko jest łagodniejszy, jeśli użyjemy koncentratu to myślę że wystarczy mniejsza ilość), przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W przypadku wolnowara, gotowałam jeszcze ponad godzinę bo musiałam wyjść z domu, normalnie będzie szybciej.
Zjadamy na ciepło. Danie wychodzi pyszne, syte i świetnie smakuje z kotletami sojowymi. Do tego ma fajny kolorek :)

Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

1

Malinowa pianka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta z fasoli – wegetariański…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Marynowana czerwona cebulka

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Tarta śliwkowa z kremem budyni…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Konfitura agrestowa

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pudding chia z czerwona porzec…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Marmurkowe lody mascarpone z c…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Łatwy stek teriyaki z grzybami…

Dzi Dzi
karmelowy

Sernik z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Brzoskwiniowe ciasto budyniowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dżem wiśniowy z ksylitolem - d…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Aromatyczna konfitura z agrest…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika