Ziemniaki na dwa sposoby

Ziemniaki na dwa sposoby
Zdjęcie - Ziemniaki na dwa sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dzisiejsze specjalne wydanie poświęcone ziemniakom czyli kartoflom, zwanymi również pyrami. Jak sprawić aby stały się ozdobą posiłku przyćmiewając blask schabowego? Oto dwa proste sposoby na stworzenie czegoś naprawdę wyjątkowego. Inspirowane brytyjską telewizją kulinarną oraz wizytą w krakowskim zazie bistro.

Sposób 1
  • 4 ziemniaki
  • 50g masła
  • 2 szklanki bulionu
Ziemniaki obierz starając się zachować jak najwięcej płaskich powierzchni - im mniej owalnych fragmentów tym łatwiej smażyć. Na patelni rozgrzewamy masło i następnie wrzucamy obrane ziemniaki, podsmażamy do zrumienienia następnie zalewamy bulionem i gotujemy aż będą miękkie. Można delikatnie dosolić.

Uzyskany rezultat przypomina w konsystencji frytkę, chrupiąca skórka i delikatny miąższ pełen aromatu odebranego z bulionu to smak którym można się delektować.

Sposób 2
  • 8 ziemniaków
  • 200g parmezanu
  • mały kubek śmietany 30% (do ubijania)
  • papryka ostra i słodka w proszku
Ziemniaki obieramy i następnie szatkujemy na plasterki. Śmietankę 30% ubijamy i dodajemy do plasterków ziemniaków, mieszamy. W naczynie do zapiekania kładziemy warstwę ziemniaków w ten sposób aby krążki nachodziły na siebie, solimy, pieprzymy i następnie kładziemy warstwę startego sera. Ponownie warstwa ziemniaków i tak do wyczerpania zapasów. Jako ostatnią kładziemy warstwę sera i posypujemy papryką. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do pieca nagrzanego na 180st na 1,5 godziny. Na ostatnie 15min zdejmujemy folię aby przyrumienić górę.

To jest tak zwane must try.

(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Kategorie przepisów