Ziemniaki Hasselback

S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 6 dużych ziemniaków
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- po 1 łyżeczce soli i świeżo mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- kilkanaście listków bazylii
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, ziemniaki szorujemy do czysta :) ziemniaki nacinamy w poprzek uważając, aby nie dociąć do końca (najlepiej jest użyć drewnianej łyżki - kładziemy na niej ziemniaka i jedziemy ;))). nacięte ziemniaki układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy przez 40 minut. dekorujemy listkami bazylii, konsumujemy np z maślanką/kefirem/zsiadłym mlekiem :)