Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem

Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem. Do ich przyrządzenia potrzebujecie kilku składników, które przeważnie każdy ma w domu. Ziemniaki są rewelacyjne! Można je przygotować na obiad czy kolację, smakują i na ciepło i na zimno. Bardzo polecam!


Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI I SEREM


Składniki :
8 średniej wielkości ziemniaków
300 g pieczarek
1 cebula
100 g sera żółtego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz



Jak zrobić ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem : Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach (gotuję je około 35-40 minut). Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki przepłukać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka minut aż zacznie się lekko rumienić. Dodać pieczarki, ponownie oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż przestaną być surowe i cała woda odparuje. Przestudzone ziemniaki przekroić na pół. Delikatnie łyżeczką wydrążyć jak najwięcej miąższu i przełożyć go do miski. Lekko posolić i dokładnie ugnieść. Dodać pieczarki z cebulą i ser starty na dużych oczkach. Wymieszać, nałożyć do wydrążonych łódeczek ziemniaków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni na funkcji termoobiegu przez około 15-20 minut.

Jeśli wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!

Kategorie przepisów