Ziemniaki faszerowane mięsem

Sposób na urozmaicenie kotletów mielonych z ziemniakami ;)
Wbrew pozorom nie są jakoś strasznie pracochłonne, o ile ma się dobrą łyżeczkę do wydrążania kulek w owocach. Zwykłą łyżeczką też da się wydrążyć ziemniaki, chociaż pewnie nie pójdzie to tak gładko.
Takie faszerowane ziemniaki pieką się dość długo, ale w tym czasie można zmajstrować jakąś dobrą zupę z tego, co nam zostało ich po wydrążeniu, zjeść ją i jeszcze trochę poleniuchować ;)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZIEMNIAKI FASZEROWANE MIĘSEM
(na 4 porcje)
12 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
500g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego),
1 jajko,
1 nieduża czerstwa bułka,
1 nieduża cebula,
2 łyżki nasion słonecznika,
2-3 łyżki oleju lub oliwy,
sól ziołowa,
pieprz,
suszony majeranek,
suszony tymianek

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na połowie oleju/oliwy.
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, cebulkę, słonecznik i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki obrać, następnie łyżeczką wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczką. Wydrążone ziemniaki oprószyć wewnątrz solą i nafaszerować mięsem. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je całe pozostałym olejem/oliwą. Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać niewielką ilością wody (ok. 0,5 cm wysokości). Piec w 180-200 stopni przez ok. 1 godz. 20 min.

Podawać z dowolną surówką lub warzywami na ciepło – ja podałam z marchewką i groszkiem.

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego „Coś na ząb”, z moimi modyfikacjami)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

„Ruskie” ravioli z kremowym żó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Pstrąg z ziemniakami z piekarn…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

BONDA - indyjskie pączki ziemn…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Pikantne ziemniaki zapiekane w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Puree ziemniaczane z kapustą i…

Dzi Dzi
karmelowy

Knedle ze śliwkami przepis kro…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

2

Szaszłyki z batatów, halloumi…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

1

Vichyssoise – chłodnik ziemnia…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

6

Ziemniaki pieczone w mundurkac…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Schab duszony z ziemniakami

figmara figmara
figowe smaki

Krem z batatów

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Zupa z mleczkiem kokosowym i c…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki