Ziemniaki faszerowane mięsem

Sposób na urozmaicenie kotletów mielonych z ziemniakami ;)
Wbrew pozorom nie są jakoś strasznie pracochłonne, o ile ma się dobrą łyżeczkę do wydrążania kulek w owocach. Zwykłą łyżeczką też da się wydrążyć ziemniaki, chociaż pewnie nie pójdzie to tak gładko.
Takie faszerowane ziemniaki pieką się dość długo, ale w tym czasie można zmajstrować jakąś dobrą zupę z tego, co nam zostało ich po wydrążeniu, zjeść ją i jeszcze trochę poleniuchować ;)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZIEMNIAKI FASZEROWANE MIĘSEM
(na 4 porcje)
12 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
500g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego),
1 jajko,
1 nieduża czerstwa bułka,
1 nieduża cebula,
2 łyżki nasion słonecznika,
2-3 łyżki oleju lub oliwy,
sól ziołowa,
pieprz,
suszony majeranek,
suszony tymianek

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na połowie oleju/oliwy.
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, cebulkę, słonecznik i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki obrać, następnie łyżeczką wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczką. Wydrążone ziemniaki oprószyć wewnątrz solą i nafaszerować mięsem. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je całe pozostałym olejem/oliwą. Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać niewielką ilością wody (ok. 0,5 cm wysokości). Piec w 180-200 stopni przez ok. 1 godz. 20 min.

Podawać z dowolną surówką lub warzywami na ciepło – ja podałam z marchewką i groszkiem.

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego „Coś na ząb”, z moimi modyfikacjami)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rosół z królika

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Rolada z indyka z nadzieniem d…

Dzi Dzi
karmelowy

Balotyna z kaczki

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Świąteczna kaczka pieczona z…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Łopatka w sosie paprykowym

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Wołowina po burgundzku (Boeuf…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

1

Kaczka pieczona z sosem śliwko…

Laura Laura
Cafe Babilon

Indyk z jabłkami i rozmarynem

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

3

Królik w winno-cytrynowym sosi…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Pasztet drobiowy – dwuwarstwow…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

9

Pasztet z kurczaka

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Pasztet z dzika

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity