Ziemniaki faszerowane mięsem

Sposób na urozmaicenie kotletów mielonych z ziemniakami ;)
Wbrew pozorom nie są jakoś strasznie pracochłonne, o ile ma się dobrą łyżeczkę do wydrążania kulek w owocach. Zwykłą łyżeczką też da się wydrążyć ziemniaki, chociaż pewnie nie pójdzie to tak gładko.
Takie faszerowane ziemniaki pieką się dość długo, ale w tym czasie można zmajstrować jakąś dobrą zupę z tego, co nam zostało ich po wydrążeniu, zjeść ją i jeszcze trochę poleniuchować ;)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZIEMNIAKI FASZEROWANE MIĘSEM
(na 4 porcje)
12 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
500g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego),
1 jajko,
1 nieduża czerstwa bułka,
1 nieduża cebula,
2 łyżki nasion słonecznika,
2-3 łyżki oleju lub oliwy,
sól ziołowa,
pieprz,
suszony majeranek,
suszony tymianek

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na połowie oleju/oliwy.
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, cebulkę, słonecznik i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki obrać, następnie łyżeczką wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczką. Wydrążone ziemniaki oprószyć wewnątrz solą i nafaszerować mięsem. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je całe pozostałym olejem/oliwą. Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać niewielką ilością wody (ok. 0,5 cm wysokości). Piec w 180-200 stopni przez ok. 1 godz. 20 min.

Podawać z dowolną surówką lub warzywami na ciepło – ja podałam z marchewką i groszkiem.

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego „Coś na ząb”, z moimi modyfikacjami)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gnocchi ziemniaczane w kilku w…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

3

Klasyczny kurczak z patelni z…

Dzi Dzi
karmelowy

"Vol-au-vent" z ziemniaków i p…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

3

Pieczone cytrynowe ziemniaki

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Puree ziemniaczane

A_SE A_SE
Shabbyeat

2

Zapiekanka ziemniaczana z dors…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Kruche babeczki z jabłkami

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Kruche babeczki z kremem czeko…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Ślimaczki z czekośliwką

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Pomidory w słoiku w... sosie p…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Ciasteczka stempelki

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Normandzki chleb jabłkowy - wr…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary