Ziemniaki faszerowane mięsem

Sposób na urozmaicenie kotletów mielonych z ziemniakami ;)
Wbrew pozorom nie są jakoś strasznie pracochłonne, o ile ma się dobrą łyżeczkę do wydrążania kulek w owocach. Zwykłą łyżeczką też da się wydrążyć ziemniaki, chociaż pewnie nie pójdzie to tak gładko.
Takie faszerowane ziemniaki pieką się dość długo, ale w tym czasie można zmajstrować jakąś dobrą zupę z tego, co nam zostało ich po wydrążeniu, zjeść ją i jeszcze trochę poleniuchować ;)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZIEMNIAKI FASZEROWANE MIĘSEM
(na 4 porcje)
12 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
500g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego),
1 jajko,
1 nieduża czerstwa bułka,
1 nieduża cebula,
2 łyżki nasion słonecznika,
2-3 łyżki oleju lub oliwy,
sól ziołowa,
pieprz,
suszony majeranek,
suszony tymianek

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na połowie oleju/oliwy.
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, cebulkę, słonecznik i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki obrać, następnie łyżeczką wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczką. Wydrążone ziemniaki oprószyć wewnątrz solą i nafaszerować mięsem. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je całe pozostałym olejem/oliwą. Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać niewielką ilością wody (ok. 0,5 cm wysokości). Piec w 180-200 stopni przez ok. 1 godz. 20 min.

Podawać z dowolną surówką lub warzywami na ciepło – ja podałam z marchewką i groszkiem.

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego „Coś na ząb”, z moimi modyfikacjami)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szybki strogonow wołowy

Dzi Dzi
karmelowy

1

Pulpety w młodej kapuście

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pulpeciki duszone w młodej ka…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Wieprzowina w sosie sherry z p…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Kotlety z karkówki, panierowan…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Gulasz kataloński

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Babeczki z porzeczkami i kreme…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta morelowa z amaretto

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Dżem rabarbarowo-truskawkowy

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

1

Kiszone cytryny według przepis…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

2

Ciasto ucierane z owocami i kr…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sorbet truskawkowy

food² food²
Food Square