Ziemniaki faszerowane mięsem

Sposób na urozmaicenie kotletów mielonych z ziemniakami ;)
Wbrew pozorom nie są jakoś strasznie pracochłonne, o ile ma się dobrą łyżeczkę do wydrążania kulek w owocach. Zwykłą łyżeczką też da się wydrążyć ziemniaki, chociaż pewnie nie pójdzie to tak gładko.
Takie faszerowane ziemniaki pieką się dość długo, ale w tym czasie można zmajstrować jakąś dobrą zupę z tego, co nam zostało ich po wydrążeniu, zjeść ją i jeszcze trochę poleniuchować ;)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZIEMNIAKI FASZEROWANE MIĘSEM
(na 4 porcje)
12 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
500g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego),
1 jajko,
1 nieduża czerstwa bułka,
1 nieduża cebula,
2 łyżki nasion słonecznika,
2-3 łyżki oleju lub oliwy,
sól ziołowa,
pieprz,
suszony majeranek,
suszony tymianek

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na połowie oleju/oliwy.
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, cebulkę, słonecznik i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki obrać, następnie łyżeczką wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczką. Wydrążone ziemniaki oprószyć wewnątrz solą i nafaszerować mięsem. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je całe pozostałym olejem/oliwą. Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać niewielką ilością wody (ok. 0,5 cm wysokości). Piec w 180-200 stopni przez ok. 1 godz. 20 min.

Podawać z dowolną surówką lub warzywami na ciepło – ja podałam z marchewką i groszkiem.

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego „Coś na ząb”, z moimi modyfikacjami)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki z makiem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Sernik ze smażonymi jabłkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry drożdżowe

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Duńska sałatka śledziowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Ciasto makowo-jabłkowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pikantny sos śliwkowy do mięs…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Przepisy z tych kategorii

1

Pieczona wieprzowina we włoski…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Rugbrau∂ - chleb islandz…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Wtorek z kaszą #33: Jaglany kr…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Chleb na drożdżach z rozmaryne…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Razowy chleb orkiszowy z orzec…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Podwójnie borowikowe zrazy z r…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory