Ziemniaki faszerowane chilli con carne

Ziemniaki faszerowane chilli con carne
Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 10 średnich ziemniaków
  • 40 ml oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
Przygotowanie Na patelni, na oleju Kujawskim z ziołami, podsmażamy posiekaną cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mieloną wołowinę i doprawiamy solą, pieprzem oraz chilli. Kiedy mięso delikatnie się podsmaży, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Całość dusimy przez 30-60 min., aż do zredukowania sosu.


W międzyczasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, w lekko osolonej wodzie.


Gdy sos się zredukuje, do wołowiny z warzywami dodajemy przepłukaną czerwoną fasolę oraz kostkę czekolady. Wszystko dusimy jeszcze przez kilka minut.


Ziemniaki przekrawamy na pół i wydrążamy w nich niewielkie wgłębienia, do których nakładamy gotowe chilli con carne. Przystawkę podajemy na ciepło.


Porada:

Przystawkę możemy udekorować listkiem pietruszki bądź kolendry.



Przepis pochodzi z www.aleglodomorek.blogspot.com

Kategorie przepisów