Ziemniaczki z piekarnika

Ziemniaczki z piekarnika
Bardzo rzadko jadam ziemniaki w wersji nieprzetworzonej (czytaj: ugotowane w osolonej wodzie i podane do obiadu), a to z tego powodu, że zwyczajnie za nimi nie przepadam. Jednak ta wersja pozwala mi odpędzić na dobre myśl, że mogłabym nie lubić tego warzywa:)
Przepis idealny.
Zdjęcie - Ziemniaczki z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami / przepis podaję za Bake&Taste/

- ok 700 g ziemniaków, pokrojonych w słupki - oliwa, 2-3 łyżki - ulubione przyprawy (u mnie przyprawa bazylia, oregano i dużo słodkiej papryki) Nastawić piekarnik na 220-230 stopni, blachę wstawić do środka aby się porządnie nagrzała. Oliwę wymieszać z przyprawami. W garnku zagotować wodę, jak się zagotuje wrzucić ziemniaki. Od chwili ponownego zagotowania wody, ziemniaki gotować 3 minuty*. Po tym czasie należy je odcedzić. Ziemniaki polać oliwą i dokładnie wymieszać (najlepiej włożyć ziemniaki do garnka, w którym się gotowały, polać oliwą, przykryć garnek pokrywą i delikatnie nim potrząsać).

Zdjęcie - Ziemniaczki z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ziemniaki wrzucić na rozgrzaną blachę (będzie skwierczeć) i włożyć do piekarnika. Piec około 15-20 minut**.
Smacznego!




Zdjęcie - Ziemniaczki z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
*sposób podpatrzony przez Kaś u Gordona Ramsey'a, klik
**stopień przypieczenia ziemniaków najlepiej regulować według własnych upodobań. Lubię mocno przyrumienione i chrupiące, więc trzymałam je piekarniku około 25 minut.

Bądź na bieżąco, śledź Waniliową na facebooku :)
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów