Ziemniaczane łódeczki z brokułowym nadzieniem

Te ziemniaczane łódeczki mogą być doskonałą przegryzką na imprezie, ale mogą też być dodatkiem do danie głównego. Nieskomplikowane, a jakie smakowite kąski:-)
Składniki:
- 6-8 ziemniaków,
- pół brokuła,
- 0,5 szklanki startego sera Cheddar,
- oliwa z oliwek,
- 100 g boczku wędzonego,
- szczypiorek,
- sól, cukier, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w lekko słonej wodzie. Ostudzić. W tym czasie brokuł podzielić na różyczki i obgotować w wodzie z cukrem i solą. Po przestudzeniu posiekać i wymieszać z serem. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaków nie obierać. Przekroić na pół i wydrążyć środek, tak, aby zostały nienaruszone skórki, czyli troszkę miąższu przy skórce zostawić. Skropić oliwą i oprószyć solą. Podpiekać z 15 minut w 180 stop.C. Następnie wypełnić farszem brokułowym i zapiekać do zrumienienia, też około 15-20 minut. W międzyczasie, jak ziemniaki się pieką, pokroić boczek w kostkę lub paski i zrumienić na patelni. Upieczone ziemniaczki wyjąć z piekarnika, posypać boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Dobre są podane zarówno na ciepło jak i na zimno.