Zielony mazurek z herbatą matcha i czekoladą
            
                    
Zielony mazurek z super zdrową herbatą matcha, białą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Żeby było bardziej wiosennie dodaliśmy kwiatowe akcenty - syrop z kwiatów czarnego bzu i suszone płatki chabrów bławatków, zebrane już latem. Przeciwwagą dla tych słodkości są soczyste truskawki w chrupiącej gorzkiej czekoladzie i chia.
Zielony mazurek na Wielkanoc, który po Świętach może być podawany jako tarta ;)
Jeśli nie pasuje Wam zielony mazurek polecamy różówy :).
Porcje: 1 mazurek
Czas przygotowania:
Składniki:
Ciasto
Dodatkowo
Przygotowanie:
Migdałowy spód
Wersja na thermomix
Przygotowanie:
Migdałowy spód
Truskawki w gorzkiej czekoladzie i chia
                
                Zielony mazurek na Wielkanoc, który po Świętach może być podawany jako tarta ;)
Jeśli nie pasuje Wam zielony mazurek polecamy różówy :).
Porcje: 1 mazurek
Czas przygotowania:
Składniki:
Ciasto
- 100 g mąki pszennej
 - 100 g zmielonych migdałów100 g schłodzonego masła
 - 50 g cukru trzcinowego
 - 1 jajko
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - Krem czekoladowy
 - 150 g schłodzonego serka mascarpone
 - 100 g białej czekolady
 - 100 ml śmietany 36%50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
 - sok z połowy limonki
 - 1 łyżka herbaty matcha
 - 1 łyżeczka agar-agar
 
Dodatkowo
- 40 g gorzkiej czekolady
 - 1 łyżka masła
 - 7 truskawek
 - 1 łyżka chia
 - 2 łyżki suszonych płatków niebieskich chabrów (opcjonalnie)
 
Przygotowanie:
Migdałowy spód
- Składniki ciasta zmiksuj mikserem, uformuj kulę, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 1 godz.
 - Rozwałkuj ciasto, przełóż do posmarowanej masłem formy, odetnij nadmiar ciasta, nakłuj dno widelcem, wstaw do lodówki na 15 minut.
 - Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15-18 minut, wystudź w foremce.
 
- Herbatę matcha wymieszaj z syropem z kwiatów czarnego bzu i sokiem z limonki.
 - W małym rondlu zagotuj śmietanę i agar, dodaj połamaną białą czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia czekolady, przestudź.
 - Serek mascarpone zmiksuj z herbatą matcha, dodaj białą czekoladę, ubijaj mikserem 2-3 minuty, przełóż na migdałowy spód, odstaw do lodówki.
 
- Posiekaj gorzką czekoladę, dodaj masło, roztop w kąpieli wodnej, przestudź.
 - Umyte, osuszone i schłodzone truskawki zanurz w gorzkiej czekoladzie, czubek posyp nasionami chia, połóż na pergamin do zastygnięcia czekolady.
 - Mazurek posyp płatkami chabrów bławatków, na wierzchu połóż truskawki.
 
Wersja na thermomix
Przygotowanie:
Migdałowy spód
- Składniki ciasta włóż do naczynia miksującego, zmiksuj 20 s./obr. 6., uformuj kulę, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 1 godz.
 - Rozwałkuj ciasto, przełóż do posmarowanej masłem formy, odetnij nadmiar ciasta, nakłuj dno widelcem, wstaw do lodówki na 15 minut.
 - Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15-18 minut, wystudź w foremce.
 
- Do czystego naczynia miksującego włóż białą czekoladę, rozdrobnij 10 s/obr.8.
 - Dodaj śmietanę, agar, podgrzej 3 min/100'C/obr.1., wystudź.
 - Herbatę matcha wymieszaj z syropem z kwiatów czarnego bzu i sokiem z limonki.
 - Załóż motylek, dodaj serek mascarpone, herbatą matcha, ubijaj 2 min/obr.3.
 - Przełóż na migdałowy spód, odstaw do lodówki.
 
Truskawki w gorzkiej czekoladzie i chia
- Posiekaj gorzką czekoladę, dodaj masło, roztop w kąpieli wodnej, przestudź.
 - Umyte, osuszone i schłodzone truskawki zanurz w gorzkiej czekoladzie, czubek posyp nasionami chia, połóż na pergamin do zastygnięcia czekolady.
 - Mazurek posyp płatkami chabrów bławatków, na wierzchu połóż truskawki.