Zielony chłodnik z awokado

Jeśli komuś znudził się klasyczny chłodnik z botwinką (w co wątpię, bo to najlepsza zupa na świecie – przepis znajdziecie TU), zapraszam na zieloną odmianę!
Miska chłodnika z awokado to samo zdrowie, oprócz wspomnianego awokado, znajdziecie w nim ogórek, trochę świeżej mięty, a nawet szczyptę chili i kuminu, wszystko daje wspaniały, orzeźwiający efekt!
Z podanych proporcji przygotujecie dwie miski obłędnie pysznego chłodnika z awokado :)
- awokado - 1 szt, koniecznie dojrzałe i miękkie
- ogórek długi - 1/2 szt
- czosnek - 1/2 ząbka
- dymka - 1 szt cebulki ze szczypiorem
- koper - 1 łyżka posiekanego
- mięta - 2 listki
- maślanka - ok. 1,5 szklanki
- kumin - duża szczypta
- sok z limonki - do smaku
- chili - do smaku (użyłam sosu sriracha)
- sól - do smaku
- ogórek, rzodkiewka, szczypior - posiekane, do podania
Wszystkie składniki chłodnika (awokado obrane ze skórki, bez pestki, ogórek, zioła, czosnek i maślankę) zmiksuj na gładką zupę. Rozpocznij od dodania szklanki maślanki, jeśli zupa okaże się zbyt gęsta- dolej więcej płynu.
Chłodnik dopraw do smaku sokiem z limonki, chili/srirachą, kuminem, solą (sól i sok z cytryny jest konieczny- awokado jest dość mdłe, musimy podbić jego smak).
Gotową zupę przed podaniem schłódź w lodówce, przed podaniem ułóż na wierchu drobno pokrojony ogórek i rzodkiewkę, dodaj koperek/szczypior, skrop oliwą- opcjonalnie.