Zielone warzywa z patelni

Zielone warzywa z patelni

Kupiłam pierwszy w tym roku pęczek szparagów i chciałam na początku wykorzystać go do jakiejś prostej potrawy, gdzie smak tych warzyw byłby dobrze wyczuwalny. Majowe wyzwanie „trzy po trzy” przypasowało mi z tego powodu bardzo, bo w tercecie ze szparagami pojawił się groszek i natka pietruszki. Czyli lekko, zielono i zdrowo – a przede wszystkim pysznie. Takie warzywa z patelni można zjeść same (np. na kolację) lub podać je jako dodatek do obiadu.

A po inne smakowitości w ramach „trzy po trzy” zajrzyjcie do Panny Malwinny, Siankoo i Mopsika :)

Zdjęcie - Zielone warzywa z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZIELONE WARZYWA Z PATELNI
(2 porcje)

  • ½ pęczka szparagów,
  • 2 garście mrożonego groszku,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 cebulka szalotka lub dymka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz


Cebulkę pokroić w piórka. Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, a jadalną część umyć i pokroić na krótsze kawałki. Cukinię pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulkę. Gdy tylko zmięknie, dodać cukinię, szparagi, groszek i posiekany czosnek. Wszystko razem smażyć na małym ogniu około 7 minut, co jakiś czas mieszając, żeby warzywa równomiernie się opiekały. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Dodać pietruszkę i listki bazylii, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na ciepło.

Kategorie przepisów