Zielone tagliatelle z sosem serowym

Zielono. Na przekór jesiennie rdzewiejącemu światu... ;)

ZIELONE TAGLIATELLE Z SOSEM SEROWYM
(4 porcje)
400g zielonego makaronu tagliatelle,
100g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego,
150 g ricotty lub innego kremowego twarożku,
2 łyżki tartego parmezanu,
2/3 szklanki kremówki,
natka pietruszki,
2-3 listki szałwii,
pieprz i sól
Do dużego rondla wlać śmietanę, dodać drobno pokrojony ser pleśniowy, ricottę i parmezan. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż sery się stopią i utworzą jednolitą, gładką masę, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie makaron ugotować al dente, odcedzić i od razu przełożyć do garnka z sosem. Mieszając, chwilę podgrzewać na małym ogniu. Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną natką i szałwią.
(Przepis wygrzebany z jednego ze starych "Poradników Domowych". Polecam.)


ZIELONE TAGLIATELLE Z SOSEM SEROWYM
(4 porcje)
400g zielonego makaronu tagliatelle,
100g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego,
150 g ricotty lub innego kremowego twarożku,
2 łyżki tartego parmezanu,
2/3 szklanki kremówki,
natka pietruszki,
2-3 listki szałwii,
pieprz i sól
Do dużego rondla wlać śmietanę, dodać drobno pokrojony ser pleśniowy, ricottę i parmezan. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż sery się stopią i utworzą jednolitą, gładką masę, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie makaron ugotować al dente, odcedzić i od razu przełożyć do garnka z sosem. Mieszając, chwilę podgrzewać na małym ogniu. Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną natką i szałwią.
(Przepis wygrzebany z jednego ze starych "Poradników Domowych". Polecam.)

