Zielone szparagi z zielonym groszkiem i orzechami włoskimi

Zielone szparagi z zielonym groszkiem i orzechami włoskimi
Zdjęcie - Zielone szparagi z zielonym groszkiem i orzechami włoskimi - expresowa sałatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sezon szparagowy w pełni. Następny pęczek szparagów jaki kupisz koniecznie przygotuj z zielonym groszkiem. Świetne połączenie smakowe, jednocześnie z kawałkiem ryby lub mięsiwa kompletny obiad i to jaki pyszny! Dodatkowo pięknie się prezentuje!
Zdrowo, pięknie, pysznie i expresowo, bo potrzebujesz nie więcej niż 10 minut. Za to właśnie uwielbiam zielone szparagi! Idealna majowa sałatka. Zapraszam do przepisu!

Zdjęcie - Zielone szparagi z zielonym groszkiem i orzechami włoskimi - expresowa sałatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 2 porcje:
500 g zielonych szparagów
200 g mrożonego groszku
garstka orzechów włoskich
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz

Wykonanie:
  • szparagi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłamać zdrewniałe końcówki
  • na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wyłóż szparagi. Smaż przez kilka minut. Dołóż zielony, zarożony groszek groszek i podlej zawartość patelni 2-3 łyżkami gorącej wody lub białym winem. Przykryj patelnię pokrywką i duś szparagi z groszkiem do miękkości, około 5 minut
  • wyłóż szparagi z groszkiem na półmisek. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Na patelni rozpuść teraz masło, dodaj posiekane orzechy włoskie i przesmaż przez chwilę. Okraś szparagi masłem z orzechami i podawaj
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Zielone szparagi z zielonym groszkiem i orzechami włoskimi - expresowa sałatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów