Zielone szparagi z jajkiem w koszulce, szynką i parmezanem

Zielone szparagi z jajkiem w koszulce, szynką i parmezanem

Kiedy pytałam Was kilka dni temu (na FB), jaki przepis mam przygotować, zdecydowana większość postawiła na szparagi. Nie mogłam więc się sprzeciwić i z wielką przyjemnością sięgnęłam po pęczek, tych zielonych.

Zdjęcie - Zielone szparagi z jajkiem w koszulce, szynką i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Usmażyłam je na patelni grillowej, podałam z usmażoną na chrupko szynką, wiórkami twardego sera i świeżo mielonym pieprzem. Choć najważniejszym elementem dania było chyba jajko w koszulce, którego płynne żółtko oblało całość gęstym, pysznym sosem…

Zdjęcie - Zielone szparagi z jajkiem w koszulce, szynką i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zielone szparagi z jajkiem w koszulce, szynką i parmezanem

Agata, 27 maja 2013

Zdjęcie - Zielone szparagi z jajkiem w koszulce, szynką i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Szparagi pozbaw twardych, zdrewniałych końcówek. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej szparagi (te grubsze możesz przeciąć wzdłuż na 2 części), posól je i popieprz, smaż na małym ogniu przez ok. 10 minut. Skrop oliwą, przenieś na talerz.

W tym samym czasie podsmaż na chrupko pokrojoną w ok. 1 cm paski szynkę.

W garnuszku zagotuj wodę z dodatkiem octu. Jajko wbij do małej miseczki i gdy woda już zawrze delikatnie (z jak najmniejszej wysokości) wlej do wrzątku. Lekko zamieszaj, żeby jajko nie przywarło do dna i gotuj ok. 3 minut.

Na szparagach połóż jajko, posyp wiórkami sera i szynką. Oprósz całość grubo mielonym pieprzem, możesz też skropić oliwą. Podawaj od razu (same lub na grzance).

Kategorie przepisów